Oslo: Zločin koji je šokirao svet

Izvor: B92, 22.Jul.2012, 17:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oslo: Zločin koji je šokirao svet

Oslo -- Pre godinu dana, Anders Brejvik ubio je 77 ljudi. Tih strašnih 189 minuta koliko je trajao napad, za B92 se prisećaju preživeli iz vladine četvrti i Utoje.

Pred sam kraj radnog vremena, nešto malo pre pola četiri posle podne, strašna eksplozija potresla je takozvanu vladinu četvrt u Oslu, neposredno uz kancelariju premijera.

Hiljadu kilograma mešavine đubriva i pogonskog goriva izbilo je prozore na zgradama stotinama metara unaokolo, šokirajući one malobrojne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << službenike koji su dežurali u zgradama koje su u jeku sezone godišnjih odmora bile gotovo prazne. Jedan od njih bio je i Tom Brunsel, službenik ministarstva pravde čija se kancelarija nalazila sprat ispod kancelarije norveškog premijera.

"Posle eksplosije je zavladao neki mir iako ste mogli da vidite povređene i mrtve ljude. Nikada nisam video, iskusio tako nešto, potpuni haos sa ozbiljno povređenim i mrtvim ljudima unaokolo, i ljudima koji su trčali u pokušaju da im pomognu. Još gore je bilo sa druge srane ove zgrade, gde je bomba eksplodirala", kaže službenik Ministarstva pravde Tom Brunsel.

U idiličnom okruženju majušnog ostrva Utoja nisu ništa znali o događajima u četrdesetak kilometara udaljenom Oslu. Tore Bekdal, jedan od lokalnih lidera omladine Radničke partije, kaže da su tog dana stotine ljudi na ostrvu uživali u prijatnom danu, sve dok se nije začuo prvi pucanj.

"Prvo sam mislio da je neka šala, pa sam istrčao da bih je zaustavio. Onda sam video jednog prijatelja, koji me je zaustavio na vratima, inače vrlo smirenog, koji je izgledao potpuno izbezumljeno. Shvatio sam da se nešto dešava, napolju je jedno dete ležalo u krvi. Prvi instinkt mi je bio da istrčim, i ne znam da li bih bio živ da sam to uradio, ali sam potrčao niz hodnik, sreo sam neke ljude koji su izlazili iz kafeterije, rekli su mi da pođem sa njima, i sakrili smo se u kupatilo gde smo ostali sedećih 90 minuta", kaže Tore Bekland iz Radničke partije.

Čovek koji je odgovoran za ono što se dogodilo, Anders Brejvik, za dvojicu preživelih, danas nema isto značenje, iako je centralna figura koja će obeležiti njihove živote.

"Pomisao na njega me jako uznemirava. Čini me nervoznim i ljutim. Uznemirava me pomisao na ono što je uradio, snažno sam protiv onoga što zastupa i mislm da je završio u uglu gde je sam, jer njegov svet nije realan svet. Mržnja – mislim da to nije ta reč, mada razumem zašto je drugi koriste, ali lično on me jako uznemirava jer mislim da je ono što zastupa, potpuno pogrešno", kaže Brunel.

" Prema njemu nemam nikakve emocije, to je više od mržnje, prestao sam o njemu da razmišljam kao o ličnosti. On je tehnikalija u procesu, branjenik, i proces treba da ide svojim tokom jer ne želimo da zbog njega menjamo naše vrednosti. To treba da bude jedan normalan proces, on treba da bude zatvorenik, i to jedino o čemu ću da razmišljam", kaže Bekdal.

Pored 77 poginulih, za Brejvikom je ostalo najmanje 242 teže i lakše povređenih. Presuda u procesu koji se vodi protiv njega zakazana je za 24. avgust. Da li će i biti osuđen, zavisi od toga za koje će se od dva oprečna mišljenja sudije opredeliti – ono da je bio neuračunljiv i koje ga vodi u psihijatrijsku ustanovu, ili ono koje će im omogućiti da ga proglase krivim.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.