Orban: Mađarska ne može da primi više migranata

Izvor: Radio 021, 25.Jun.2015, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Orban: Mađarska ne može da primi više migranata

Mađarska ne može da primi više migranata, izjavio je danas u Briselu mađarski premijer Viktor Orban.

Migrante treba "izvoziti, pre nego uvoziti" u Mađarsku, kazao je Orban pred samit Evropske unije na temu migracije.

Mađarska je protiv uvođenja evropskih kvota za migrante, kazao je Orban, dodajući da prijem migranata treba da bude dobrovoljan. Izbeglicama treba pomoći "u ime hrišćanskog milosrđa", ali Mađarska mora da zaštiti svoje građane od ekonomskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << migranata koji dolaze sa nadom u bolji život, istakao je Orban.

"Mi smo ljudi sa srcem, ali imamo i mozak, takođe, i to dvoje treba da budu u ravnoteži", rekao je Orban.

"Moramo da budemo trezveni i ne smemo da podlegnemo iskušenju lepih reči ili saosećanja", dodao je mađarski premijer. Osvrćući se na činjenicu da je priliv ilegalnih migranata veći u Mađarskoj nego u Italiji ili Grčkoj, Orban je rekao da je "tim dvema državama dato 160 miliona evra (za ublažavanje problema izbeglica) dok je Mađarska primila 1,5 miliona".

"Ali mi nećemo moliti za novac. Ukoliko nam (novac) bude ponuđen, mi ćemo ga prihvatiti...ali ukoliko on ne stigne, mi ćemo braniti naše granice u svakom slučaju", kazao je Orban.

Mađarski premijer je, takođe, rekao da očekuje da se sadašnji priliv migranata nastavi u budućnosti, ocenjujući da ta tendencija nije podstaknuta "privremenom krizom" na Bliskom istoku. Sistem socijalnih davanja u Evropi, posebno u Nemačkoj, smatra Orban, nastaviće da privlači milione u narednim godinama.

"Postoji samo jedno rešenje. Svaka (država) treba da zaštiti svoje granice. Ukoliko pomoć dođe, uradićemo to zajedno, u protivnom svaka država je sama za sebe. Granice moraju da budu zaštićene", dodao je Orban.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.