Optužen policajac zbog ubistva Breone Tejlor

Izvor: B92, 23.Sep.2020, 19:58

Optužen policajac zbog ubistva Breone Tejlor

Vlasti u SAD optužile su policajaca zbog ubistva Breone Tejlor, koja je ubijena u njenom domu u Kentakiju,javljaju svetski mediji.

I Breona Tejlor je, naime, bila Afroamerikanka. Imala je 26 godina, odnosno 5. juna bi napunila 27 godina da policija nije upala u njen stan u Luisvilu u Kentakiju, i ustrelila je osam puta.

Prema navodima medija, optužen je detektiv Bret Henikson, prenosi Rojters.

Henikson je osuđen po tri tačke za ugrožavenje života s namerom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prvog stepena, dodaje CNN.

Peostala dvojica policajaca, Džon Metingli i Majls Kosgrou, koji su učestvovali u pucnjavi u martu, nisu optužena uprkos višemesečnim demonstracijama, tokom kojih su učesnici tražili da se uhapse svi policajci koji se dovode u vezu s ovim ubistvom.

Nakon što su objavljene optužbe, učesnici protesta okupili su se kod improvizovanog spomen-obeležja, postavljenom u znak sećanja na Tejlorovu, u gradu Luivilu, i pozvali državnog tužioca u Kentakiju Danijela Kamerona da podnese ostavku.

Gradonačelnik Luivila Greg Fišer objavio je da će od 21 čas na snagu stupiti policijski čas, koji će trajati 72 sata, ali i da će postojati izuzeci za one koji idu na posao ili kojima je potrebna zdravstvena pomoć.

On je pozvao na organizovanje mirnih protesta, u skladu sa zakonom.

Ova devojka, bolničarka hitne pomoći, koja je htela da postane medicinska sestra, nije bila osumnjičena za zločin niti je, prema rezultatima istrage, ugrožavala policajce. Ipak je ubijena.

Trojica policajaca su, naime, kasno uveče 13. marta ove godine upala u njen stan, na temelju naloga o istrazi protiv dvoje osumnjičenih za dilovanje droge. Nijedno od to dvoje osumnjičenih nije bila Breona Tejlor. Došlo je do razmene vatre između dečka ubijene devojke Kenta Vokera i policajca, a jedina koja je u pucnjavi smrtno stradala bila je Briona Tejlor.

Policija tvrdi da je pokucala na vrata stana i predstavila se, ali komšije koji su svedočili incidentu tvrde da nisu napravili ni jedno ni drugo. Naknadno je otkriveno da je policija dobila takozvani nalog za ulazak bez kucanja, što im je omogućilo da uđu bez da se predstave. Takav nalog policija u Kentakijz može zatražiti i dobiti ako veruje da bi kucanje bilo opasno, uzaludno ili da bi otežalo "delotvornu istragu zločina", piše "Ju-Es Ej tudej" (USA Today).

Kako navodi BBC, zvaničnici su ranije pristali da plate njenoj porodici 12 miliona dolara u sklopu vansudskog poravnanja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.