Oplenačka berba u Topoli očekuje 300.000 posetilaca

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Okt.2022, 17:50

"Oplenačka berba" u Topoli očekuje 300.000 posetilaca

Od 1962. godine svakog oktobra se u Topoli organizuje privredno-turistička manifestacija Oplenačka berba koja okuplja najbolje proizvođače ne samo vina već i rakije, voća, meda i zimnice. I ove godine uz Sabor izvornog narodnog stvaralaštva posetioci iz različitih krajeva Srbije imaju prilike da uživaju u dobrim vinima, tradicionalnoj hrani i vašarskoj atmosferi.

U čast vina i grožđa i ove godine, po pedeset i deveti put, se održava Oplenačka berba, privredno- turistička >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << manifestacija koja okuplja najbolje vinare, rakijaše ali i ostale proizvođače koji iz različitih krajeva Srbije dolaze svakog oktobra u Topolu.

"Dolazim iz Aleksandrovca Župskog, ovo mi je sedma manifestacija. Mi proizvodimo vina i imamo oko tri hektara vinograda, 30 tona grožđa, a od toga imamo 12 do 13 tona vina, zavisi naravno i od godine. Od proleća do same berbe je bilo lepo, malo smo u berbi imali kišnih dana ali smo završili sve tako da smo zadovoljni sa grožđem", kaže Boban Ćurčić vinar iz Aleksandrovca.

Goran Milisavljević, voćar iz sela Vinča kod Topole ističe: "Poslednjih 10 godina smo na berbi i svake godine se trudimo da iznesemo najbolje proizvode što imamo da ulepšamo našu Oplenačku berbu, pošto smo i meštani opštine Topola. 200 dinara je cena grožđa a 80 dinara su sve vrste jabuka. Cena od 80 dinara za jabuku je dobra ali ne možemo celokupni proizvod da prodamo za taj novac, tako je i za grožđe. Svu proizvodnju kada bismo prodali po tim višim cenama bilo bi dobro ali tu se kod nas proda umanjeno za 20 % do 30 % na tu cenu , a ostalo ide za industriju po 10, 11 dinara".

Zoran Novaković, proizvođač rakije iz sela Gornja Trnava kaže: "Ove godine smo osvojili u Čačku prvo mesto sa rakijom koju izlažemo koja je stvarno izglasana od žirija sa Instituta. Stara je rakija 10 godina, odležava u hrastovom buretu, od dobrog je kvaliteta šljiva, madžarke i ranke. Ja sam rođen ovde i za mene je ova manifestacija odlična mada i drugi koji dolaze sa strane kažu da je ovo jedno prelepo mesto".

Svake godine na šarenim štandovima nađu se i novi, neobični proizvodi, a pored zimnice u teglama se nalaze i kombinacije meda sa lekovitim biljem. Tu su i stare zanatlije koji kroz narodno stvaralaštvo čuvaju tradiciju.

"Mi svake godine za Oplenačku berbu, kao i za ostale druge manifestacije, eksperimentišemo sa ukusima i sa proizvodima, tako da od ove godine imamo džem od kajsije i banane i džem od breskve i kruške. Ove godine učenička zadruga broji najviše članova i to 60. Ideje dolaze same po sebi, kada vidimo koje je godišnje doba i koje proizvode imamo mi sami smišljamo kako bismo mogli da iskombinujemo nove ukuse", priča Marica Milojević iz učeničke zadruge "Oplenačka vizija".

Olivera Raketić, pčelarka iz rudničkog sela Pretoke, posle dugogodišnje tradicije pčelarenja, priča: " Pčelario je i moj otac 50 godina, a iza toga je nastavio moj suprug i moj sin koji se aktivno sada bave. Svi preparati su na bazi meda i pčelinjih proizvoda za jačanje imuniteta, za krvnu sliku, za prostatu sa lekovitim biljem, tri vrsta meda i propolisom".

"To sam nasledio od oca i nadam se da će i sin da nastavi, ali mlađi neće da uče zanat, nema ko više da uči. Neki dan sam poslao po 90 pari opanaka za Ameriku za njihovo folklorno društvo. Sigurno sam trideset godina tu na Oplenačkoj berbi, prodajemo opanke i najviše ih izrađujemo za kulturno- umetnička društva", kaže " Miroslav Pavlović- opančar iz sela Kloka.

Opština Topola kao vinarski i voćarski kraj ima danas preko 20 vinarija i oko 5000 hektara površina pod različitim voćem.

Dragan Jovanović, član opštinskog veća u Topoli, ističe da je prošle godine, u kojoj je još bila i pandemija , izvezeno do 200 000 tona voća samo iz Topole, ali da je ova godina sa ratom u Ukrajini donela mnoge probleme, jer se najbolje voće izvozi na rusko tržište.

"Ono što mi radimo je to da održimo dug tradicije u smislu podržavanja našeg kulturno istorijskog nasleđa kroz kulturno umetnička društva. Tu je i Sabor narodnog stvaralaštva kao centralna manifestacija", kaže Ema Stevanović, v.d. direktorka Kulturnog centra Topola.

Ove godine organizatori za tri dana očekuju rekordan broj posetilaca a procene su da će ulicama Topole proći i do 300 000 hiljada ljudi uživajući u vašarskoj atmosferi Oplenačke berbe.

Ministarka Matić otvorila 59. Oplenačku berbu

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić svečano je danas otvorila 59. Oplenačku berbu u Topoli i tom prilikom ocenila da je ova manifestacija jedna od pet najznačajnijih i najposećenijih u Srbiji i važna je za promociju vinskog turizma.

"Uz odgovarajuću podršku i snažno profilisanje, verujemo da bi se posete ovdašnjim vinarijama povećale, a da bi sama Topola mogla da postane poput najpoznatijih svetskih vinskih regija u Francuskoj i Italiji. Upravo Topolu vidimo kao jednu od važnih destinacija na 'Vinskim putevima Otvorenog Balkana", poručila je Matić, saopšteno je iz njenog resora.

Ona je dodala da će vinarstvo i vinogradarstvo, bogata istorija, dragocena kulturna baština i tradicionalna gostoljubivost, učiniti Topolu i ceo taj kraj nezaobilaznom destinacijom na svetskoj turističkoj mapi vina.

Matić je istakla da je njeno Ministarstvo, prepoznavši potencijal te manifestacije, u periodu od 2015. do 2022. godine odobrilo 10,7 miliona dinara bespovratnih sredstava za projekat "Oplenačka berba" i uložilo 21 milion dinara u izgradnju Vizitorskog centra.

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija podseća da se Oplenačka berba održava od vremena kneza Aleksandra.

Od 1962., prati je trodnevna kulturno-turistička manifestacija "Sabor narodnog stvaralaštva", s ciljem očuvanja izvornog narodnog stvaralaštva i nematerijalnog kulturnog nasleđa.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.