Ona je jedna od najtraženijih nemačkih TERORISTKINJA. Naći ćete je u Makedoniji gde piše knjigu o ISTORIJI BALKANA

Izvor: Blic, 23.Okt.2017, 11:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ona je jedna od najtraženijih nemačkih TERORISTKINJA. Naći ćete je u Makedoniji gde piše knjigu o ISTORIJI BALKANA

Zilke Majer Vit (67), bivša članica terorističke organizacije Frakcija crvene armije (RAF), koja je izvršila seriju napada i ubistava u Nemačkoj između 1973. i 1995. godine, danas živi i radi u Makedoniji.

Ona je 1977. godine bila umešana u kidnapovanje i likvidaciju nemačkog industrijalca Hansa Martina Šlejera. Tada su ubijeni njegov vozač i trojica policajaca koji su ih štitili.

Posle atentata, pobegla je u tadašnju Demokratsku Republiku Nemačku, ali su >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je otkrili 1990. godine, a naredne godine osudili na 10 godina robije. Pet godina kasnije bila je oslobođena pre izdržane kazne.

Ona odavno nije u politici, niti se bavi bilo kakvim kriminalnim aktivnostima, već se posvetila nauci, humanitarnom radu i međuetničkoj toleranciji. Sada, iz Skoplja, gde piše knjigu, pokušava da otkrije pravu istoriju Balkana.

- Živim u Skoplju. Pišem magistarski rad o istoriji Balkana - kaže Zilke Majer Vit.

Kao članica rukovodstva ozloglašene terorističke grupe Bader Majnhof, ona je o svom životu u Makedoniji govorila pred više od stotinu ljudi na debati u Muzeju Nemačke Demokratske Republike u Berlinu, prenosi skopska Alfa televizija.

Njen otac je za vreme rata bio esesovac, što je kod nje izazvalo revolt i odvelo je u redove marksističke RAF, sa kojom je učestvovala u terorističkim akcijama.

Posle izlaska iz zatvora posvetila se mirovnom aktivizmu. Kao predstavnik nemačke humanitarne organizacije radila je na međuetničkoj toleranciji na Kosovu. Danas živi u Skoplju gde piše magistarski rad i knjigu o balkanskoj historiji.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.