Izvor: NoviMagazin.rs, 23.Jun.2020, 12:22

Ograničen broj vernika ove godine na hadžiluku u Meki

Saudijska Arabija ograničiće ove godine na 1.000 osoba koje žive na njenoj teritoriji mogućnost prisustva godišnjem hadžiluku u Meki zbog pandemije koronavirusa, rekao je danas ministar zadužen za hadžiluk Mohamed Benten.

"Broj hodočasnika će biti oko 1.000, malo manje, malo više", precizirao je na konferenciji za novinare Benten i dodao da "broj neće dostići 10.000 ili 100.000".

Na godišnjem hadžu u Meki obično se okupe milioni muslimanskih vernika iz >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << celog sveta.

Benten je dodao da će tokom hadžiluka biti na snazi mere socijalne distance i kontrole okupljenih kako bi se sprečilo širenje koronavirusa.

Kako javlja AP, saudijski zvaničnici su rekli da starijima od 65 godina neće biti dozvoljen hadž i da će svi hodočasnici biti u karantinu pre i posle hadža.

"Ovo je veoma osetljiva operacija i radimo sa stručnjacima ministarstva zdravlja", rekao je Benten, ističući značaj da se zaštite životi i zdravlje hodočasnika.

Hadžiluk se smatra jednim od pet stubova islama i svaki musliman treba da jednom u životu poseti Meku.

Saudijska Arabija je jedna od najpogođenijih zemalja pandemijom na Bliskom istoku, sa više od 161.000 zaraženih i 1.307 žrtava.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.