Oglasio se advokat Amerikanca uhapšenog u Rusiji

Izvor: B92, 22.Jan.2019, 23:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oglasio se advokat Amerikanca uhapšenog u Rusiji

Državljanin SAD Pol Velan, koji je u uhapšen u Rusiji pod sumnjom za špijunažu, imao je poverljive podatke na fleš memoriji.

To je izjavio njegov advokat Vladimir Žerebenkov, istakavši da je njegov klijent mislio da su to podaci dostupni javnosti koji se tiču ruske kulture.

On je objasnio da je Velan želeo da dobije informaciju o mestima kulture u Rusiji, naročito fotografije crkava, preneo je TASS.

"Velana zanima Rusija, on je obučeni kulturni stručnjak, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ima prijatelje u Rusiji, zato nije iznenađenje da je zainteresovan za informacije o kulturi. Očekivao je da će dobiti informacije koje su dostupne javnosti, ali je iz nekog razloga dobio tajne informacije i čak nije imao vremena ni da ih prekopira sa fleša", naveo je Žerebenkov.

Advokat je isključio mogućnost da se iza čitavog događaja kriju politički motivi.

"Isključujem političke motive iz slučaja. Ovo je afera o konkretnoj osobi", kazao je Žerebenkov.

Prethodno je Rojters, pozivajući se na izveštaj agencije Interfaks, izvestio da je moskovski sud danas odlučio da Velan ostaje u pritvoru.

Velan, koji je uhapšen 28. decembra prošle godine, tražio je da bude pušten uz kauciju.

Žerebenkov je za agenciju Tas s ranije rekao da može da potvrdi da je u "vreme pritvaranja Velan imao neka dokumenta sa državnim tajnama", dodajući da "ne može da iznosi detalje".

U Rusiji je za optužbe za špijunažu predviđena zatvorska kazna do 20 godina, napominje AP.

Velan je, navodi agencija, bivši marinac iz Mičigena, koji ima državljanstvo SAD, Velike Britanije, Irske i Kanade i koji je, prema pisanju "Vašington posta", služio dva puta u Iraku 2005. i 2006. godine, a 2008. godine je otpušten zbog lošeg ponašanja, nakon što je osuđen po nekoliko tački optužnice u vezi sa krađom.

Njegov brat tvrdi da je on otputovao u Moskvu kako bi tamo prisustvovao venčanju.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.