Odlaže se konačno rešenje o Bregzitu

Izvor: RTS, 19.Okt.2019, 15:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odlaže se konačno rešenje o Bregzitu

Poslanici Britanskog parlamenta usvojili su amandman kojim se zahteva odlaganje glasanja o sporazumu o Bregzitu.
Usvajanjem amandmana poslanika Olivera Letvina nalaže se odlaganje donošenja konačne odluke dok se ne usvoji poseban zakon o sporazumu.

Iako to znači da premijer Boris Džonson treba da zatraži odlaganje datuma o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva, predsednik britanske vlade poručio >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je poslanicima da od Brisela neće tražiti novo odlaganje.
Naglasio je da će predlog zakona o sporazumu o izlasku Britanije iz EU poslati u parlament sledeće nedelje kako bi izbegao novo odlaganje, tvrdeći da ga zakon na to ni ne obavezuje.
Međutim, prema takozvanom Benovom zakonu, premijer mora da zatraži produženje pošto poslanici danas nisu odobrili sporazum.
Predsednik parlamenta Džon Berkou je rekao da će u ponedeljak odlučiti da li će poslanici glasati o Džonsonovom zakonu o sporazumu o napuštanju Evropske unije. 

Zakon o sprovođenju sporazuma bi tehnički mogao da se uradi brzo, omogućavajući Velikoj Britaniji da do dogovorenog roka, 31. oktobra, napusti EU.
Međutim, moglo bi proći i duže, jer će, pretpostavlja se, poslanici i lordovi pokušavati da izmene nacrt zakona, dodajući drugi referendum ili dodatnu zaštitu životne sredine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.