Izvor: Blic, 20.Feb.2018, 19:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od malih boginja obolela još dva dečaka u Crnoj Gori

Institut za javno zdravlje Crne Gore potvrdio je oboljevanje od malih boginja kod još dva dečaka, što je ukupno osam obolelih od početka godine, od kojih je šestoro dece i dvoje odraslih.

"Reč je o dečacima rođenim 2016. i 2017. godine koji nisu vakcinisani protiv morbila. Kod jednog se radi o epidemiološki jasnoj izloženosti virusu tokom boravka u inostranstvu, dok se kod drugog pacijenta radilo o oboljevanju povezanim sa importacijom (uvoženjem). Oba pacijenta su trenutno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dobrog opšteg zdravstvenog stanja, a lokalne epidemiološke službe sprovode nadzor nad kontaktima", navodi se u saopštenju Instituta za javno zdravlje.

Od početka godine infekcija virusom morbila dokazana je kod osam pacijenta, od kojih je sedam bilo nevakcinisano, a kod jedne odrasle obolele osobe ne postoji validni dokaz o vakcinaciji.

Na bolničkom lečenju od morbila u Crnoj Gori nalaze se dva pacijenta kod kojih je ranije potvrđena dijagnoza infekcije virusom morbila.

"Bez obzira na činjenicu da kod nas slučajevi morbila nisu registrovani od 2015. godine, trenutni nivo oboljevanja ne predstavlja osnovu za proglašavanje epidemije. Svi slučajevi oboljevanja su importovani ili su povezani sa importacijom, tako da domaći, odnosno autohtoni slučajevi oboljevanja još nisu registrovani kod nas", saopšteno je iz Instituta.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.