Od Nove godine prava Amerika na prvom mestu

Izvor: RTS, 31.Dec.2018, 12:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od Nove godine prava "Amerika na prvom mestu"

Od Nove godine svet bi mogao da se suoči sa pravim značenjem slogana "Amerika pre svega", koji je stara ideja vodilja predsednika Donalda Trampa.
Odlazak ministra odbrane Džejmsa Matisa, koji već sutra dobija zamenu, približava Ameriku staroj koncepciji spoljne politike, koja je podrazumevala okretanje sebi, uz ocenu da saveznici nisu potrebni, pošto su dva okeana dovoljna da zaštite zemlju od eventualnih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pretnji. 

Matis, penzionisani general, nije u Trampovoj administraciji bio usamljen u stavu da, uz sve vojne pripreme, treba gajiti postojeća i tražiti nova savezništva. Taj stav, međutim nije delio i sam predsednik. 
Tramp je sada, u trećoj godini mandata, više nego ikad uveren u ispravnost svog instinkta koji mu govori da se Amerika treba povući iz sveta punog građanskih ratova i terorističkih pretnji. 
Pošto se otarasio onih koji misle drugačije, on je sada odlučan da okupi novi tim saradnika koji mu neće govoriti šta ne može da radi, već radije prihvatiti njegovu viziju moćne Amerike sa snažnom armijom kao sredstvom za dalje jačanje uticaja, ali koja neće neće trošiti vreme i resurse na partnere. Za Matisa, vojni savezi su bili sredstvo uvećavanja američke moći, a za Trampa uglavnom teret.
"Potpuno povlačenje iz Avganistana je sasvim moguće"
Američki mediji, priznajući da je nezahvalno predviđati dokle bi vizija "Amerika na prvom mestu" daleko mogla da ode posle Nove godine, vide ipak neke naznake. 

Na primer, potpuno povlačenje iz Avganistana je sasvim moguće, pošto je već odlučeno da se tamo broj vojnika prepolovi, ukazuje Njujork tajms
Tramp nikada nije skrivao odbojnost prema ratu u Avganistanu i protivio se rasipanju američkog novca i ljudskih života u ratu koji traje već 17 godina i koji se, prema svim ocenama, osim onih iz Ministarstva odbrane, našao u ćorsokaku. 
Na vojnom satiričnom "Dafel Blogu", pojavila se "vest" da se na krovu američke ambasade u Kabulu gradi heliodrom, što je jasna aluzija na prizore iz Vijetnamskog rata i evakuacije Amerikanaca iz Sajgona. 
Vašington post podseća i na Trampove pretnje da će povući vojsku sa Dalekog istoka, jer smatra da Japan i Južna Koreja ne doprinose dovoljno troškovima sopstvene odbrane, a s druge strane koriste pristup tržištu SAD i imaju trgovinski suficit. 
On bi, kako se navodi, mogao da potpuno preispita pristup tom delu sveta pošto se ispostavilo da Severna Koreja pojam "denuklearizacije" shvata drugačije nego SAD, a što umanjuje nade da će se sa Pjongjangom uskoro postići dogovor. 
Ukoliko Vašington u februaru i zvanično napusti Sporazum o kontroli nuklearnog oružja sa Moskvom, Tramp bi mogao da obnovi trku u naoružanju, ovog puta verovatno usmerenu više ka Kini nego prema Rusiji. 
Pošto inače smatra da međunarodni paktovi za SAD predstavljaju samo ograničenje, posebno sa onim zemljama za koje smatra da nemaju neku težinu, on bi mogao da zapreti napuštanjem takvih saveza.
"Ko bi mogao da ubedi Trampa da se ne povuče iz NATO-a?"
Tramp je i ranije iznosio kritike na račun NATO-a, nazivajući ga paktom "grebatora", zbog nesrazmerno velikog udela SAD u troškovima alijanse. 

"Ko bi mogao da ubedi Trampa da se ne povuče iz NATO-a", upitao je nedavno na Tviteru bivši američki ambasador u Izraelu Danijel Šapiro. 
Tramp je odavno već izneo svoj stav da je sporazum sa Iranom bio poklon Teheranu, zbog čega se iz njega povukao uprkos stavu saveznika. 
Sada je doneo odluku da povuče trupe iz Sirije, gde napušta Kurde, najefikasniju snagu u borbi protiv Islamske države, što je i bio povod za ostavku Matisa. 
Kako se očekuje, u narednoj godini slogan "Amerika na prvom mestu" neće zaobići ni Afriku. Stotine američkih vojnika će odatle biti premešteno, a broj specijalnih operacija značajno smanjen. 
Sve to je u skladu sa novom strategijom koja fokus sa terorističkih grupa prebacuje na izazove koji dolaze od tradicionalnih "velikih sila", kao što su Kina i Rusija. 

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Od Nove godine - prava "AMERIKA NA PRVOM MESTU": Svet će da se suoči sa PRAVIM ZNAČENJEM Trampovog slogana

Izvor: Blic, 31.Dec.2018

Od Nove godine, svet bi mogao da se suoči sa pravim značenjem slogana "Amerika pre svega", koji je stara ideja vodilja predsednika Donalda Trampa.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.