Objavljeno novo istraživanje: Neće vam se svideti

Izvor: B92, 26.Jan.2022, 12:03

Objavljeno novo istraživanje: Neće vam se svideti

London -- Dve trećine ljudi u Britaniji, koji su se nedavno zarazili omikron sojem koronavirusa, već je ranije imalo kovid, sudeći prema najnovijoj britanskoj studiji.

Gotovo dvoje od svakog trećeg ispitanika pozitivnog na kovid je prijavilo da su ranije imali koronavirus, navodi se u rezultatima studije REACT (Real-time Assessment of Communiti Transmission) kojom rukovodi Londonski imperijal koledž i Ipsos Mori, a prenosi list "Gardijan".

"Među 3.582 pozitivne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << osobe, njih 2.315 (64,6 odsto) je prijavilo prethodnu infekciju", navodi se u studiji. Utvrđeno je da se rizik od infekcije povećava među ljudima koji žive u velikim domaćinstvima, u poređenju sa domaćinstvima sa jednom osobom.

Potrebno je više rada da bi se saznalo koliko je pravih ponovnih infekcija, ali rezultati otkrivaju grupe za koje se čini da je veća verovatnoća da će ponovo dobiti kovid. Rezultati uključuju zdravstvene radnike i domaćinstva sa decom ili puno članova pod jednim krovom.

U studiji je testirano više od dva miliona ljudi, a najnoviji nalazi, za prve dve sedmice 2022. godine zasnovani su na oko 100.000 testova polimerazne lančane reakcije (PCR) koji su poslati volonterima i potom vraćeni.

Oko 4.000 je bilo pozitivnih, što je daleko najveća stopa od početka pandemije.

Kada je njihov izbor sekvencionisan kako bi se proverilo koja je vrsta kovida kriva, gotovo svi su imali omikron – visokozaraznu varijantu, prvi put identifikovanu u Južnoj Africi, koja je izazvala veliki zimski talas infekcija u Evropi.

Još nije jasno koliko je dobrovoljaca koji su bili pozitivni na testu bilo potpuno vakcinisano. Dve doze pružaju malu zaštitu od hvatanja omikrona, iako zaštita od teške bolesti i dalje traje. Ali buster doze su uvedene velikom brzinom otkako je omikron stigao, kako bi se povećala zaštita ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.