OPSADNO STANjE U FRANCUSKOJ PRESTONICI: Oklopna vozila sa Kosmeta na pariske ulice!

Izvor: Večernje novosti, 07.Dec.2018, 16:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OPSADNO STANjE U FRANCUSKOJ PRESTONICI: Oklopna vozila sa Kosmeta na pariske ulice!

Oklopna vozila francuske žandarmerije koja su služila u misiji na Kosovu, prvi put će izaći na ulice Pariza, u nastojanjima da se spreče sukobi i žrtve u buntu "žutih prsluka" OD STALNOG DOPISNIKAPARIZOKLOPNA vozila francuske žandarmerije koja su služila u misiji na Kosovu, prvi put će u subotu izaći na ulice Pariza, u nastojanjima da se spreče >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << sukobi i žrtve u buntu "žutih prsluka". Reč je o 12 blindiranih mobilnih oruđa na točkovima, koja se upotrebljavaju veoma retko. Bila su korišćena u ranijim nemirima u predgrađu, ali nikada na avenijama i bulevarima u glavnom gradu.Ova vozila između ostalog služe za razbijanje barikada i oslobađanje prolaza, otporna su na vatru i molotovljeve koktele i vrlo su mobilna. Kreću se brzinom i do 85 kilometara na sat, što je od velikog značaja za današnje manifestacije koje će biti raštrkane po čitavom gradu. Registrovano je čak 14 neuralgičnih tačaka, od Trijumfalne kapije i Jelisejskih polja, preko Senata i Skupštine, do Trga Republike i Bastilje.Ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastaner je saopštio da su otkiveni neki naoružani napadači koji su se spremali za stvaranje haosa na pariskim ulicama, i naveo primer jednog od njih u čijem stanu su prilikom pretresa pronađena dva pištolja. Vlast strahuje od izlaska na ulice velikog broja radikalnih grupa.PROČITAJTE JOŠ: NOVA POBEDA “ŽUTIH PRSLUKA”: Vlada potpuno odustala od povećanja poreza na gorivo za 2019.Grad se na sve načine spremao za najavljenu buntovničku oluju. U petak su privođene kraju poslednje utvrde oko banaka, butika i restorana. Neki su zidali prave zidove od blokova s bodljivakom žicom na vrhu, drugi zakucavali izloge. Iz prodavnica i barova izvađene su sve boce i drugi artikli, a gradske vlasti su uklonile sve ono što bi u naletu moglo da koristi za pravljenje barikada. Istovremeno, vrata su zaključale obe pariske opere, Ajfelova kula, svi muzeji, ali i fiskulturne sale, pijace... Za to vreme, veliki protesti srednjoškolaca nastavljeni su i u petaku celoj zemlji. Prethodnog dana, uhapšeno je čak 700 đaka. Fotografije u kojima neki od njih kleče s rukama na potiljku, pored specijalaca koji nemaju dovoljno "lisica", obišle su društvene mreže i zgrozile javnost. Portparol umerenih "žutih prsluka" Benžamen Koši, koji je u petak očekivao da ga primi predsednik Makron, istakao je da nije dobio nikakav odgovor od šefa države. Vlast je zato optužio da želi da izazove haos, a Emanuela Makrona da je ostao zatvoren u svom dvorcu. Predsednik bi mogao konačno da se obrati javnosti, ali tek sledeće nedelje.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Vlada u panici, pariske atrakcije pod katancem

Izvor: RTS, 07.Dec.2018

U Francuskoj i danas protesti i pojačane mere obezbeđenja uoči sutrašnjih demonstracija širom zemlje. U strahu od nasilja, vlada će na ulice izvesti i oklopna vozila. Levica traži glasanje o nepoverenju vladi. . Povici...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.