Novi ruski navigacioni satelitski sistem „Sfera“ će imati 640 satelita

Izvor: Vostok.rs, 21.Nov.2018, 16:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi ruski navigacioni satelitski sistem „Sfera“ će imati 640 satelita

  Globalni navigacioni satelitski sistem "GLONASS" će od 2023. godine početi da pruža navigacione usluge sa visokom preciznošću, izjavio je prvi zamenik direktora ruske kosmičke agencije „Roskosmos“ Jurij Urličič na forumu "Era - GLONASS".
"Orbitalna grupacija kompleksa visokog orbitalnog kompleksa GLONASS biće pojačana sa šest kosmičkih aparata, od kojih svaki sadrži po dve letelice u tri orbitalne ravni, te će se formirati dva pravca iznad površine Zemlje, pružajući apsolutne visoko precizne navigacijske usluge od 2023. godine", navodi se u saopštenju. "Imaćemo nove uređaje u drugoj orbiti koji će nam omogućiti da rešimo složene probleme poboljšanja pristupačnosti na teritoriji Rusije. Šest letelica koje planiramo lansirati će znatno povećati mogućnosti GLONASS sistema", rekao je Urličič.   Takođe projekat "Sfera" će biti pokrenut 2021. godine. "2021. godine se završava federalni program GLONASS, i verujemo da će biti usvojen novi program "Sfera", koji će uključivati komunikacije, navigaciju i daljinsko sondiranje Zemlje", rekao je Urličič. Razvoj "Roskosmosovog" globalnog satelitskog sistema komunikacija "Sfera", koji je uključen u nacrt Federalnog programa "Digitalna ekonomija", postao je poznat javnosti krajem prošle godine. Ovog maja, "Roskosmos" je održao prezentaciju sistema, za koji je predviđeno 300 satelita. Za njegovo stvaranje potrebno je 299 milijardi rubalja. Kasnije, tokom pres konferencije sa predsednikom Vladimirom Putinom, najavljena je nova faza u razvoju sistema pod nazivom "Sfera". "Sfera" je multifunkcionalni satelitski sistem, koji treba da se sastoji od 640 satelita, a lansiranje prvog od njih planirano je za 2022. godinu. U julu je šef Roskosmosa, Dmitrij Rogozin, najavio je da mu je naloženo da razvije Federalni program za stvaranje sistema.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.