Izvor: Blic, 23.Jan.2018, 12:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi brod stigao u potragu za nestalim malezijskim avionom

Brod koji je iznajmljen da bi tragao za nestalim malezijskim putničkim avionom MH370 stigao je danas na lokaciju u Indijskom okeanu gde se, kako veruju australijski stručnjaci, letelica srušila.

Ovaj događaj je jedna od najvećih misterija u savremenom vazduhoplovstvu.

Avion je nestao na letu iz Kuala Lumpura prema Pekingu u martu 2014. godine sa 239 ljudi, uglavnom državljana Kine.

Istražitelji veruju da je neko namerno isključio tansponder MH370 pre >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nego što je usmerio avion prema Indijskom okeanu.

Nekoliko ostataka letelice pronađeno je na ostrvima u Indijskom okeanu i duž istočne obale Afrike.

Malezija je pristala ranije ovog meseca da plati američkoj firmi "Beskraj okeana" do 70 miliona dolara ukoliko pronađe avion u roku od 90 dana.

Istraživački brod isplovio je iz južnoafričkog Durbana 3. januara. Brod je opremljen sa osam autonomnih podvodnih mašina koje mogu da pretražuju morsko dno brže nego skeneri koji su korišteni u prethodnim potragama.

Stručnjaci kažu da je ovo verovatno poslednji pokušaj da "MH370" bude pronađen i da bi do naredne potrage mogle da prođu decenije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.