Norveška policija: Napad na džamiju pokušaj terorizma

Izvor: B92, 11.Avg.2019, 23:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Norveška policija: Napad na džamiju pokušaj terorizma

Oslo -- Norveška policija saopštila je da oružani napad u džamiji u predgrađu Osla smatra "pokušajem terorizma".

Policija je navela da prvi nalazi istrage ukazuju da napadač, koji je priveden posle pucnjave u kojoj je ranjena jedna osoba, ima ekstremno desničarske poglede, da je ksenofob i da je želeo da seje teror.

Istražitelji, za sada, smatraju da više ni jedna osoba nije umešana u ovaj napad.

Taj Norvežanin od oko 20 godina otvorio je u subotu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zapucao u džamiji u Berumu, predgrađu Osla, i lakše ranio jednu osobu pre nego što ga je jedan vernik savladao, a policija uhapsila.

Nekoliko sati posle napada je u jednoj kući u blizini džamije nađena mrtva 17.togodišnja rođaka napadača, dodala je policija navodeći da sumnja na ubistvo.

Napadač na džamiju je ispitivan za teroristički napad ali je osumnjičen i za ubistvo mlađe sestre, saopštila je večeras policija u Oslu.

Predstavnik džamije izjavio je lokalnim medijima da je napadač u crnom, s kacigom i pancir prslukom ušao u zgradu gde su bila samo tri vernika.

Napadač čije ime nije saopšteno, nosio je nekoliko komada oružja.

Na društvenim mrežama je pre napada pomenuo "rat rasa" i odao priznanje Bretonu Tarantu koji je u martu u pucnjavi u dve džamije na Novom Zelandu ubino više od 50 ljudi. Autentičnost te poruke se još ispituje.

U Norveškoj je ekstremni desničar Anders Brejvik u julu 2011. ubio osam osoba u bombaškom napadu na zgradu vlade u Oslu i 69 u potonjem oružanom napadu na letnji kamp podmlatka Laburističke stranke na ostrvu Utoja.

Norveška policija saopštila je ranije da će biti pojačan bezbednost povodom muslimanskog praznika Kurban-bajrama koji je počeo danas.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.