Nije ni čudo što su Nemci uhvatili pogrešnog čoveka, napravili su NEVEROVATNU GREŠKU

Izvor: Blic, 20.Dec.2016, 14:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nije ni čudo što su Nemci uhvatili pogrešnog čoveka, napravili su NEVEROVATNU GREŠKU

Berlinska policija smatra da se pravi počinilac masakra na božićnom vašaru i dalje nalazi na slobodi, saznaje nemački "Velt" iz pouzdanih policijskih izvora.

U Berlinskoj policiji navode da su informacije osumnjičenog proverene i da ih treba smatrati tačnim.

- Uhapsili smo pogrešnog čoveka - navodi Berlinska policija, a prenosi “Velt”.

- Samim tim, situacija se menja, jer je pravi počinilac još naoružan i na slobodi i može da pričini novu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << štetu - kažu policijski izvori.

Policija za reagovanje u hitnim situacijama i specijalne snage navodno su obaveštene o tome.

Nemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer je tokom konferencije za štampu u Berlinu rekao je da je 18 osoba "teže povređeno" u napadu na božićnom sajmu tokom kojeg je kamion pri velikoj brzini skrenuo u masu ljudi i ubio najmanje njih 12.

Ministar je potvrdio da je vozač pobegao s mesta tragedije i da je jedna od 12 preminulih osoba pronađena mrtva na suvozačkom mestu kamiona. Ta je osoba ubijena pištoljem koji još nije pronađen.

Mezijer je potvrdio da će božićni sajmovi u Berlinu biti zatvoreni danas, ali će ostati otvoreni u ostatku Nemačke.

- Bilo bi pogrešno da samo prestanemo, da promenimo svoj način života zbog neprijatelja slobode - rekao je.

On je takođe i potvrdio da je osumnjičeni vozač kamiona iz Pakistana i da nije bio zaveden ni u jednoj bazi koja prati teroriste i njihove poznate i potencijalne saradnike. Za sada osumnjičena osoba negira krivicu, dodao je.

Problem u komunikaciji

Nakon što je priveden istražitelji su imali problema pri komunikaciji s njim s obzirom na to da je pričao teško razumljivim naglaskom, to jest jezikom baluchi koji je jedan od govornih jezika u Pakistanu.

Mezijer je otkrio i da je osumnjičeni u Nemačku ušao 31.12.2015, a u Berlinu se nalazi od februara.

Na pitanje novinara da li iza tragedije stoji Islamska država, ministar je rekao da oni zasad nisu preuzeli odgovornost za napad.

Ko je greškom uhapšeni mladić

Pre najnovijih informacija u berlinskoj policiji, glavni osumnjičeni za napad bio je uhapšeni Naved B. (23), Pakistanac koji je u Nemačku pre nešto manje od godinu dana ušao pod lažnim imenom.

"Velt" je prethodno preneo da je migrant iz Pakistana poznat nemačkoj policiji.

Kako je saopštio ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer, osumnjičeni nije ranije imao terorističkih aktivnosti.

Naved B. je u Nemačku ušao 11. februara 2016. godine. "Velt" takođe piše da je Naved u Nemačku stigao preko Balkana. Živeo je u izbegličkom kampu koji se nalazio ispod aerodroma Tempelhof, u koji je nemačka policija upala nekoliko sati nakon napada i izvršila raciju.

Nemačke vlasti saopštile su da je Naved B. posle balkanske rute u Nemačku ušao prolazeći kroz austrijski pogranični grad Pasau, te da se stopio sa hiljadama izbeglica koje su se u kolonama kretale ka Nemačkoj. Naved B., koji je rođen u Turbatu 1. januara 1993. godine, dozvolu za boravak u Nemačkoj dobio je još 2. juna.

"Nemačka je u stanju rata"

Klaus Bujon, ministar unutrašnjih poslova nemačke pokrajine Sarland rekao je danas da je Nemačka u stanju rata nakon napada u Berlinu, u kome je ubijeno 12 ljudi, dok je 48 povređeno.

- Moramo da kažemo da smo i u stanju rata, iako neki ljudi, koji samo žele da vide dobro, ne žele to da priznaju - rekao je Bujon nemačkoj medijskoj mreži SR.

Oglasila se i Angela Merkel

Nemačka kancelarka Angela Merkel oglasila se nakon sinoćnjeg napada u Berlinu.

Protivim se promeni naše politike prema izbeglicama - izjavila je kancelarka na konferenciji za štampu, nakon pitanja jednog od reportera hoće li masakr na božićnom vašaru uticati na to da Nemačka drugačije gleda na izbeglice.

Nemačka kancelarka je takođe istakla da se na napad treba gledati kao na akt terorizma.

- Ono što se sinoć dogodilo u Berlinu nemačka posmatra kao teroristički napad. Bilo bi odvratno da je ubica neko ko je kao izbeglica dobio zaštitu od Nemačke - napomenula je Merkelova.

Zastrašujuća sličnost s Nicom

Napad u Berlinu zastrašujuće podseća na masakr koji se pre samo pet meseci dogodio na šetalištu u francuskoj Nici, kada je pripadnik Islamske države kamionom počeo da gazi ljude koji su izašli na ulice kako bi proslavili praznik Dan Bastilje. Iako nijedna od terorističkih organizacija za sada nije preuzela odgovornost za napda u Berlinu, nemačke službe bezbednosti sumnjaju da se radi o delu Islamske države.

Sve informacije o terorističkom napadu u Berlinu, kao i o ubistvu ruskog ambasadora u Ankari, koji su se dogodili istog dana, možete pročitati u našem dnevnom blogu, gde iz minuta u minut možete pratiti najnovije vesti.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.