Nigerijska vojska odbila napad Boko Harama

Izvor: Radio 021, 25.Jan.2015, 19:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nigerijska vojska odbila napad Boko Harama

Nigerijska vojska odbila je napad ekstremista Boko Harama u Majduguriju, prestonici države Borno na severoistoku zemlje, saopštili su danas nigerijski bezbednosni zvaničnici.

Ovo je ključna pobeda za nigerijske snage pošto ekstremisti već kontrolišu veći deo teritorije na tom području, preneo je Rojters. U napadu na Majduguri, koji je počeo posle ponoći, poginulo je najmanje osam, a ranjeno 27 ljudi, većinom civila, rekli su izvori iz dve bolnice. Jedan od očevidaca >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << je rekao da se granatiranje moglo čuti rano jutros i da su vojni helikopteri kružili oko grada, a da se u popodnevnim satima situacija smirila.

Na desetine ekstremista i vojnika je poginulo u okršaju, rekao je jedan vojni izvor. Operacija čija je meta grad Monguno, 140 kilometara severno, počeo je kasnije u toku dana, ali je prema bezbednosnim izvorima, u ovom gradu vojska nađačana borbenom moći Boko Harama.

Mnoge kuće su zapaljene u tom gradu, koji se nalazi oko 50 kilometara od grada Bage. U napadu Boko Harama na grad Bagu, početkom januara, prema podacima nigerijskih vlasti ubijeno je 150 ljudi, dok je, prema nekim izveštajima, reč o najsmrtonosnijem masakru u šestogodišnjoj borbi ekstremista, u kome je 2.000 ljudi ubijeno.

Nesposobnost vojske da se obračuna sa ekstremistima predstavlja veliki problem za predsednika Gudlaka DŽonatana, koji želi da ponovo bude izabran za šefa države na izborima u ferbuaru, a koji je juče posetio prestonicu države Borno. Opozicioni kandidat Muhamadu Buhari trebalo bi da obiđe ovaj grad sutra. Američki državni sekretar DŽon Keri stigao je danas u Lagos kako bi pozvao kandidate i njihove pristalice da poštuju rezultate predsedničkih i parlamentarnih izbora, ukazavši na bojazni SAD da bi postizborno nasilje moglo da destabilizuje zemlju i podrije borbu protiv Boko Harama.

Boko Haram je zauzeo na desetine gradova i sela na severoistoku Nigerije u proteklih šest meseci i kontroliše granična područja države Borno.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.