Ni maske, ni odstojanje – Tiringija ukida sve mere protiv korone?

Izvor: Deutsche Welle, 25.Maj.2020, 11:58

Ni maske, ni odstojanje – Tiringija ukida sve mere protiv korone?

Nemačka pokrajina bi prva mogla da ukine baš sve mere u borbi protiv pandemije, osim u okruzima gde buknu žarišta. Levičarski premijer Bodo Ramelov zbog toga je na meti žestokih kritika, ali ima i glasova podrške.

„Bodo Ramelov ostavlja utisak da je kao premijer Tiringije poklekao pred desno-radikalnim bukačima i onima s aluminijskim kapama“, glasi jedna od reakcija političke javnosti.

Ramelov, prvi premijer neke nemačke pokrajine iz redova Levice, naumio >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << je da od 6. juna ukine sve mere borbe protiv pandemije poput zabrane kontakta, nošenja maski u zatvorenim prostorima i prevozu i držanja odstojanja. Ramelov, čija pokrajina beleži jednu od najnižih stopa zaraza u Nemačkoj, kaže da bi borbu protiv epidemije trebalo prebaciti na lokalni nivo i reagovati tamo gde se pojave žarišta.

Strah od „trke u ukidanju mera“

Gornju kritiku je u razgovoru za dnevnik Rajniše post izrazio socijaldemokratski poslanik i stručnjak za zdravstvena pitanja Karl Lauterbah. On strahuje da bi potez Tiringije mogao da izazove „takmičenje među saveznim pokrajinama ko će što pre ukinuti što više restrikcija“.

Naime, u Nemačkoj su pokrajine isključivo nadležne da se bore protiv epidemija i mogu da delaju na svoju ruku, bez saglasnosti sa Saveznom Vladom.

Lauterbah nije usamljen u svojoj kritici. Posebno žestoko su reagovali političari u susednoj Bavarskoj koja je najopreznija kada je u pitanju popuštanje mera, ali je i savezna pokrajina s najvećim brojem zaraza.

Šef zemaljskog ureda Bavarske Floriajn Herman (Hrišćansko-socijalna unija CSU) je u razgovoru za tabloid Bild rekao da se radi o „vrlo opasnom eksperimentu za čitavu zemlju“. „Za Bavarsku je ovo posebno problematično, s obzirom na to da je Tiringija susedna pokrajina i da okrug Zoneberg s vrlo velikim brojem zaraženih leži direktno na granici. Moramo da razmislimo kako da se postavimo prema ovom problemu.“

Regionalni koncept

Ramelova je u odbranu uzeo stranački kolega i šef poslaničkog kluba Levice Ditmar Barč koji je objasnio da premijer želi da „regionalizuje“ odnos prema mjerama, to jest da ponovo uvodi mere u zavisnosti od razvoja zaraze u određenim okruzima. Mere bi ponovno bile uvođena ako broj registrovanih zaraza u nekom okrugu pređe 35 na 100.000 stanovnika u roku od sedam dana.

Došljaci iz neke zemlje EU ili Šengenskog prostora u Nemačkoj više ne moraju u samoizolaciju od 14 dana. Ali šta kada dolazite iz recimo Srbije? To bi trebalo da proceni Institut "Robert Koh", ali on to ne čini. (23.05.2020)

Protivnici vakcinacije protiv malih boginja neće smeti svoju nevakcinisanu decu da daju u vrtiće ili kod dadilja. To je u ubrzanom postupku odlučio nemački Savezni ustavni sud u Karlsrueu. (19.05.2020)

Barč se posebno okomio na Bavarce i rekao da ne razume zašto oni koji imaju najviše zaraženih prebacuju Ramelovu da ih ugrožava iako Tiringija, s izuzetkom nekoliko okruga, ima veoma malo zaraženih.

Razumevanje za ideju tirinškog premijera izrazio je i predsednik nemačkih liberala (FDP) Kristijan Lindner. „Ima regiona u Nemačkoj gde je nošenje maski i držanje odstojanja i dalje nužno, ali i regiona gde su moguća nova popuštanja“, rekao je Lindner.

U čitavoj Nemačkoj su do 5. juna na snazi opšte mere poput držanja odstojanja i izbegavanja kontakata. Preko vikenda je objavljeno da se na jednom baptističkom bogosluženju u Frankfurtu zarazilo 107 osoba. „Ovo nam pokazuje da virus ne spava“, rekao je lokalni ministar zdravstva Kaj Kloze.

No izgleda da je „trka u ukidanju mera“ već počela. U ponedeljak ujutro je i ministarka zdravlja susedne savezne pokrajine Saksonije Petra Keping (SPD) najavila „promenu načina razmišljanja u borbi protiv pandemije“. „Umesto da imamo opšte zabrane i nekoliko izuzetaka, mi ćemo sve dozvoliti i uvesti neke izuzetke“, rekla je Keping.

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android

Nastavak na Deutsche Welle...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.