Nezavisna komisija FDA protiv treće doze vakcine za širu populaciju

Izvor: VOA, 17.Sep.2021, 22:43

Nezavisna komisija FDA protiv treće doze vakcine za širu populaciju

Uticajni savetodavni odbor američke Uprave za hranu i lekove (FDA) odbacio je plan da se dodatna, treća doza Fajzerove vakcine protiv Kovida 19 ponudi većini Amerikanaca, čime je zadat udarac Bajdenovoj administraciji, koja pokušava da pojača zaštitu građana od veoma zaraznog delta soja virusa. Odbor je, međutim, glasao da preporuči treću dozu vakcine protiv Kovida 19 Amerikancima starijim od 65 godina, i onima kojima preti veći rizik od ozbiljnih posledica bolesti.  Panel nezavisnih eksperata koje je okupila Uprava za hranu i lekove glasao je sa 16 glasova za i 12 protiv treće doze za širu populaciju, a članovi su izrazili nezadovoljstvo što Fajzer nije pružio dovoljno podataka o bezbednosti dodatnih doza. Mnogi su doveli u pitanje da li je svrsishodno dodatno vakcinisanje skoro svih delova stanovništva, umesto davanja dodatne vakcine određenim grupama. Debata je trajala nekoliko sati. “Ne mislim da će dodatna doza značajno doprineti kontrolisanju pandemije”, izjavio je doktor Kodi Majsner sa univerziteta Tafts. “Mislim da je važno da glavna poruka koju šaljemo bude da svi treba da dobiju dve doze.” Doktorka Amanda Kon iz Centara za kontrolu i prevenciju bolesti je rekla: “U ovom trenutku je jasno da su nevakcinisani ti koji šire bolest po SAD.” Članovi komisije su se takođe žalili da podaci koje su pružili izraelski istraživači o trećoj dozi možda nisu odgovarajući da se predvidi stanje u SAD. Naučnici unutar i van američke vlade su proteklih dana podeljeni u pogledu potrebe za dodatnim dozama i oko pitanja ko treba da ih dobije, dok se Svetska zdravstvena organizacija snažno protivi tome da bogate nacije daju treću dozu svojim stanovnicima, dok siromašne zemlje nemaju dovoljno vakcina za prvu dozu. Dok istraživanja pokazuju da nivo imuniteteta kod vakcinisanih vremenom opada, što treća doza može da spreči, Fajzerova vakcina i dalje pruža visoku zaštitu od teške bolesti i smrti, čak i za vreme širenja veoma zarazne delta varijante.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SAD: Nezavisna komisija FDA protiv treće doze vakcine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Sep.2021, 00:02

Uticajni savetodavni odbor američke Uprave za hranu i lekove (FDA) odbacio je danas plan da se dodatna, treća doza Fajzerove vakcine protiv kovida 19, ponudi većini Amerikanaca...Panel nezavisnih eksperata koje je okupila Uprava za hranu i lekove glasao je sa 16 glasova za i 12 protiv, a članovi...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.