Netanjahu o potencijalnom šestom mandatu: Služiću dok me javnost želi

Izvor: NoviMagazin.rs, 30.Apr.2019, 20:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Netanjahu o potencijalnom šestom mandatu: Služiću dok me javnost želi

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu diskutovao je danas o mogućnosti da šesti put bude premijer iako još nije osigurao da peti put bude na toj funkciji jer bi tek trebalo da obrazuje vladajuću koaliciju.

Obraćajući se novinarima nakon što je 120 članova novog 21. izraelskog parlamenta, Kneseta, svečano položilo zakletvu, tri nedelje posle izbora, Netanjahu je rekao da još jedan mandat zavisi od izraelskih glasača.

„Sve dok javnost želi da nastavim da je >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << služim i sve dok sam u stanju da služim ja ću služiti“, rekao je Netanjahu, prenose izraelski mediji.

Netanjahuu je takođe postavljeno pitanje da li će tražiti imunitet ili zakon koji bi ga štitio od najavljene optužnice za korupciju ali je izbegao da odgovori.

Njemu je 17. aprila predsednik Izraela Ruven Rivlin poverio zadatak da obrazuje novu vladu posle prevremenih izbora 9. aprila na kojima je pobedio desničarski blok.

Netanjahu je sada na putu da po broju godina na funkciji pretekne prvog izraelskog premijera, oca nacije Davida Ben Guriona koji je bio na čelu vlade 13 godina i 127 dana.

Ukoliko Netanjahu bude premijer do kraja narednog mandata onda će to trajati do isteka 2023. godine.

Šezdesetdevetogodišnji Netanjahu je bez prekida na vlasti od 2009. godine, a pre toga je bio premijer od 1996. do 1999.

Netanjahuova konzervativna partija Likud u novom Knesetu ima 35 poslanika isto kao glavni rivali na izborima savez partija centra Plavo belo.

On ima na raspolaganju 28 dana da postigne dogvor sa svojim partnerima, a taj rok može da produži za još dve nedelje.

Zajedno sa svojim pristalicama, desničarima,nacionalistima i ultraortodoksnim verskim partijama on ima većinu od 65 poslanika, ali pregovori o koaliciji "ne teku lako", kako je danas rekao.

U novom parlamentu je ukupno 11 partija, uključujući i arapske sa 10 poslanika.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.