Izvor: NoviMagazin.rs, 12.Dec.2018, 12:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Netanjahu nazvao Salvinija velikim prijateljem Izraela

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu sastao se danas u Jerusalimu s zamenikom italijanskog premijera Mateom Salvinijem i označio ga "velikim prijateljem Izraela".

Salvini, ministar unutrašnjih poslova, lider desničarske Lige, u utorak je doputovao u dvodnevnu posetu Izraelu i odmah posetio severnu granicu Izraela, s Libanom.

Netanjahu je rekao da je to bila prilika da Salvini "vidi tunele Hezbolaha za napade" koje izraelska vojska uništava.

Netanjahu je >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << pomenuo da bi mirovne snage UN u Libanu (UNIFIL) kojima sada komanduje Italijan, morale više da se angažuju i spreče agresiju Hezbolaha na Izrael.

Salvini je jedan od najkotroverznijih evropskih političara i njegova poseta Izraelu je izazvala kritike zbog njegove ultradesničarske politike i stavova protiv migranata, naveo je AP.

Italijanski ministar je danas posetio Memorijalni centar holokausta Jad Vašem u Jerusalimu i rekao novinarima da je sastanak s Netanjahuom bio prijateljski i produktivan, o saradnji u borbi protiv terorizma i o izmeni odnosa Evrope prema Izraelu.

Predsednik Izraela Ruven Rivlin neće se sastati sa Salvinijem "zbog gustog rasporeda posete" - kako je navedeno u Rivlinovom kabinetu, Salvini kaže da taj sastanak nije ni tražio, a izraelski mediji tvrde da je sastanak odbijen.

Neke evropske diplomate u Tel Avivu smatraju da bi takva odluka mogla biti politička jer je Rivlin nedavno kritikovao odnose Izraela s ultradeničarskim pokretima.

Salvinijeva stranka je proizraelska i on se tokom ove posete neće sastati s predstavnicima Palestinaca.

Salvini je letos rekao da se slaže s odlukom predsednika SAD Donalda Trampa da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela i da tamo preseli ambasadu iz Tel Aviva.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.