Netanjahu iznenadno posetio Oman

Izvor: B92, 27.Okt.2018, 00:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Netanjahu iznenadno posetio Oman

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu vratio se iz posete Omanu, saopštila je njegova kancelarija.

Kako se navodi, Netanjahua je u posetu pozvao sultan Omana Kabus bin Said, nakon dugih dogovora.

Izrael i Oman nemaju diplomatske odnose. Sastanak je bio prvi te vrste između lidera dve zemlje od 1996. godine, navodi Asošiejted pres.

Dva lidera su izdala zajedničko saopštenje da su "diskutovali o načinima da se napreduje u bliskoistočnom mirovnom procesu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i o više pitanja od zajedničkog interesa radi postizanja mira i stabilnosti na Bliskom istoku".

Izraelski mediji podsećaju da su se odnosi između dve zemlje malo popravili od potpisivanja privremenog mirovnog sporazuma u Oslu između Izraela i Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) 1993. godine.

Tri godine kasnije je Šimon Peres, tada premijer, posetio Oman i Katar i otvorio izraelska trgovinska predstavništva u obe zemlje.

Prvi izraelski premijer koji je posetio Oman bio je Peresov prethodnik Jicak Rabin 1994. godine

Izraelski mediji su objavili fotografije Netanjahuove posete na kojima se vidi da je sultan primio i njegovu suprugu Saru Netanjahu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.