Izvor: Blic, 20.Nov.2016, 19:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Netanjahu: Nemačke podmornice kupujemo zbog bezbednosti, ne interesa

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu porekao je danas optužbe da lični interesi igraju ulogu u sporazumu o kupovini nemačkih podmornica, naglasivši da je jačanje bezbednosi Izaela jedini razlog.

On je to izjavio u trenutku kada pojedini poslanici zahtevaju istragu jer je obelodanjeno da Netanjahuov lični advokat predstavlja nemačko brodogradilište koje prodaje Izraelu podmornice. Netanjahu je od tada više puta porekao da je bilo šta loše učinjeno i da postoji sukob >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << interesa.

- Bezbednost Izraela zahteva kupovinu novih podmornica i obnovu pomorske flote - rekao je Netanjahu na početku današnje sednice vlade, naglasivši da ti "strateški oružani sistemi garantuju budućnost (mornarice) i obezbeđuju postojanje Izraela u narednim decenijama".

Izrael je u poslednjih dvadeset godina naručio šest podmornica od Nemačke, a poslednja će biti isporučena 2018. godine, kako je planirano, navodi agencija Asošiejted pres. Nedavno je Izrael odlučio da kupi tri nove da zameni stare modele.

Izveštaji o umešanosti Netanjahuovog ličnog advokata Davida Šimrona u sporazum vredan 1,5 milijadu dolara podstakli su zabrinutost da postoji konflikt interesa. Sumnje na neregularnost pojačane su pošto je bivši ministar odbane Moše Jalon rekao da on nije učestvovao u planiranju kupovine.

- Jačanje bezbednosti Izraela je bio jedini moj obzir u odlučivanju da se kupe te podmornice. To je obzir kojim se uvek rukovodim - rekao je Netanjahu.

NAORUŽANJE Izrael kupuje još tri nemačke podmornice sposobne za nuklearne projektile

Izraelski TV Kanal 10 objavio je da je Netanjahuov advokat lokalni predstavnik konglomerata TisenKrup podmornice (ThyšenKrupp) i da je Netanjahu u poslednjim mesecima vršio pritisak da se one kupe.

Opozicioni poslanici pozvali su vrhovnog tužioca Avišaja Mandelblita da otvori zvaničnu istragu, a apelovano je i na parlamentarni odbor za spoljnu politiku i odbranu da hitno razmotri te sumnje.

Netanjahu je u oktobru saopštio da Izrael pregovara o kupovini tri nove podmornice za mornaricu koja ima već pet takvih plovila. Ni Jalon, koji je bio ministar kada je taj sporazum prvi put bio predložen, a ni izraelska armija nisu bili za kupovinu novih podmornica, kako navode izraelski mediji.

Netanjahu je navodno pregovarao s nemačkom vladom, a da nije informisao ministra Jalona, zbog čega su vikali jedan na drugog kada je procurio plan o kupovini. Jalonu je tada pošlo za rukom da plan omete, ali kada je u maju dao ostavku, Netanjahu je nastavio da pregovara o kupovini.

Izraelski premijer je sada porekao da je znao da je njegov advokat, lični, porodični, ali i zvanični predstavnik, Šimron umešan, tvrdeći da se pregovaralo profesionalno bez uticaja spolja s preporukom iz Ministarstva odbrane, izraelske armije i Nacionalnog bezbednosnog saveta. Šimron je takodje porekao konflikt interesa, dodavši da o tome nije razgovarao s premijerom i porekavši svako nastojanje da utiče na odluku.

Podmornice se inače smatraju ključnim za bezbednost Izraela jer pružaju mogućnost takozvanog drugog udara u slučaju nuklearnog napada. Uveliko se veruje da Izrael poseduje nuklearno oružje, iako izraelski lideri to nikada nisu ni potvrdili ni porekli. Nemačke podmornice koje je Izrael kupio mogu da nose nuklearne bojeve glave.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.