Izvor: NoviMagazin.rs, 10.Feb.2016, 16:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemački mediji: Vozovi se sudarili zbog ljudske greške

Nemački mediji prenose da je ljudska greška uzrok sudara dva putnička voza na jugu zemlje, ali nemački istražitelji upozoravaju da je prerano donositi zaključke.

Nemačka policija istakla je da su sva tela izvučena iz olupina nakon sudara vozova, u kojem je poginulo deset osoba u blizini grada Bad Ajblinga, javlja AFP.

Nemački ministar transporta Aleksander Dobrind istakao je da istražitelji ispiituju da li se sistem za automatsko kočenje, kojim su vozovi opremljeni >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << kako bi se sprečile ovakve nesreće, bio pokvaren ili je došlo do ljudske greške, prenosi AFP.

"Sada moramo da čekamo. Sve ostalo je spekulacija", rekao je on.

List RND navodi, pozivajući se na izvore bliske istrazi, da je radnik signalne stanice ručno isključio automatski sistem kako bi omogućio prvom vozu, koji je kasnio, prolazak.

Tom akcijom bi se, takođe, isključio sistem za automatsko kočenje, tvrdi RND.

Drugi voz tada je krenuo istim kolosekom, ali u suprotnom smeru, pre nego što je prvi uspeo da se odvoji na mestu gde se pruga deli na dve linije, navodi list.

Nemački dnevnik "Zidojče cajtung" prenosi da su rezultati preliminarne istrage pokazali da je bezbednosni sistem ručno isključio radnik signalne stanice koji je, navodi medij, shvatio da je pogrešio kada je bilo prekasno.

Policija, međutim, to nije potvrdila, dok je portparolka Ministarstva transporta Vera Musmajer poručila je da se ispituju sve mogucnosti koje su mogle da dovedu do katastrofe.

"To uključuje pregledanje crnih kutija, kao i događaja na pruzi, razgovore sa svedocima i radnicima signalne stanice", navela je ona istakavši da još ništa nije pronađeno i da se istraga nastavlja.

Najmanje 10 osoba je poginulo, 18 je teško, a 63 lakše povređeno u sudaru dva putnička voza, koji se dogodio juče u nemačkom gradu Bad Ajblingu u Bavarskoj, saopštila je policija.

Među poginulima su dva vozača i dva konduktera, javili su lokalni mediji.

Od siline sudara, jedan od vozova iskočio je iz šina.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.