Nemačka, uhapšeno 12 radikalnih desničara –  planirali terorističke napade

Izvor: RTS, 16.Feb.2020, 16:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemačka, uhapšeno 12 radikalnih desničara – planirali terorističke napade

Nakon velike istrage, policija u Nemačkoj uhapsila je dvanaest muškaraca, navodno ekstremnih desničara, za koje se sumnja da su planirali napade na političare, migrante i muslimane.
Hapšenja su usledila nakon racije koju su na 13 lokacija u šest nemačkih saveznih pokrajina sprovele teško naoružane specijalne jedinice.

Kako prenosi Gardijan saopštenje saveznih tužilaca, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << četiri glavna osumnjičena planirala su pokrenuti "situaciju sličnu građanskom ratu kroz još nedefinisane napade na političare, migrante i građane muslimanske veroispovesti".
Ostalih osam osumnjičenih navodno su pristali da finansijski podrže četvorku, pruže im oružje te sudeluju u napadima.
Među osumnjičenima je i policijski službenik koji je prethodno suspendovan zbog sumnji da je imao veze s krajnjom desnicom, rekao je za agenciju AFP izvor iz nemačkog Ministarstva unutrašnjih poslova u pokrajini Severna Rajna – Vestfalija.
Od osnivanja u septembru 2019. godine, krajnji cilj grupe bio je "poljuljati državno i socijalno uređenje u Nemačkoj i na kraju ga srušiti", veruju istražioci, javlja Gardijan.
Kako bi isplanirali napade, osumnjičeni su navodno održavali redovne sastanke koje su koordinirali i organizovačli dvojica osumnjičenih, nazvanih samo Verner S i Toni E.
Svi uhapšeni državljani Nemačke Osumnjičeni, od kojih su svi državljani Nemačke, takođe su komunicirali koristeći razne glasovne aplikacije. Istražioci su u petak pokrenuli racije kako bi utvrdili da li osumnjičeni već imaju oružje ili druge zalihe koje bi mogli iskoristiti za napad.
Dnevnik Velt am zontag (Welt am Sonntag)  piše, pozivajući se na istražne krugove, da se grupa nazivala "Tvrda jezgra" (Der harte Kern" ) i da je njegovala bliski kontakt s ostalim radikalno desnim grupacijama poput "Sinova Odina" (po germanskom bogu rata Odinu) o kojoj se više saznalo 2015. kada je u Finskoj organiziovala oružane straže radi zaštite domaćeg stanovništva od dolaska izbeglica.  
Nemačke vlasti povećale su pažnju na podzemne ekstremne desničare u zemlji nakon ubistva konzervativnog lokalnog političara Valtera Libkea prošlog maja i napada u oktobru  na sinagogu u istočnom gradu Haleu. Osumnjičeni za napade u oba slučaja imali su veze s ekstremnom desnicom.
Prema pisanju Špigla policija je prilikom  pretresa otkrila nekoliko oružja, uključujući i jedan ručno napravljeni pištolj sličan onom koji je korišten u napadu u Haleu.
 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.