Izvor: RTS, 11.Maj.2021, 07:28

Nema mira na Bliskom istoku, izraelske snage i Hamas nastavili raketne udare

Sukob Palestinaca i izraelskih snaga nastavio se jutros razmenom vatre između vojske Izraela i Hamasa, uprkos najavi palestinske militantne organizacije da će odustati od daljih napada. Zemlje širom sveta apeluju na smanjivanje tenzija, dok Turska preti da će mobilisati ceo islamski svet protiv Izraela.
Izraelske snage su saopštile da su tokom noći izvele vazdušne udare u Pojasu Gaze, pošto su palestinski militanti nastavili da raketiraju izraelska >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << naselja, u sukobu koji je eskalirao juče.

Militantna organizacija Hamas, koja je prethodno saopštila da je odustala od daljih napada pošto su se izraelske snage navodno povukle sa Hramovne gore, poručila je da je rano jutros lansirala rakete na južni izraelski grad Aškelon kao odgovor na napad Izraela na stambeni blok u blizini grada Gaze.
U jutrošnjoj izjavi čelnik Hamasa Ismail Hanije rekao je da će se raketni napadi nastaviti, sve dok Izrael ne zaustavi "akcije terorizma i nasilja" u Jerusalimu, kod džamije Al Aksa. 
Palestinski lekari tvrde da je najmanje dvadeset ljudi, uključujući decu, ubijeno u napadima, dok tamošnji Crveni polumesec navodi da je stotine Palestinaca povređeno u sukobima na Hramovnoj gori.
Izraelska vojska je saopštila da su 15 ubijenih bili militanti, a da je šest izraelskih civila ranjeno u jutrošnjim raketnim napadima palestinskih snaga.
Tokom popodneva, rakete, koje su ispaljene iz oblasti Gaze, pogodile su grad Aškelon i tom prilikom su poginule dve žene.
Zemlje širom sveta apeluju na smanjivanje tenzija na obe strane, među kojima SAD, Evropska unija i Velika Britanija.
"Nećemo tolerisati napade na našu teritoriju, na naš glavni grad, naše gradjane i vojnike. Ko god nas napadne, platiće skupo", poručuje Benjamin Netanjahu, izraelski premijer.
Protest ispred izraelske ambasade u Turskoj Turska preti da će mobilisati ceo islamski svet protiv Izraela, koji najavljuje oštar odgovor.
Hiljade ljudi okupile su se sinoć ispred ambasade Izraela u Ankari i konzulata te zemlje u Istanbulu kako bi protestovale zbog izraelskih poteza protiv Palestinaca, uprkos merama karantina uvedenim radi suzbijanja korona virusa.

Nasilje je eskaliralo juče pošto su militantni Palestinci ispalili rakete u pravcu Jerusalima. Kao odgovor na to izraelska vojska izvela je vazdušne udare na ciljeve militanata u Pojasu Gaze.
Sukobi su prethodno, usred tenzija zbog deložacije Palestinaca iz svojih domova, počeli na Hramovnoj gori, kada je više stotina Palestinaca ranjeno u sukobima sa izraelskom policijom.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Eskalacija nasilja na Bliskom istoku

Izvor: Deutsche Welle, 11.Maj.2021

Uprkos apelima iz čitavog sveta, nasilje na Bliskom istoku eskalira. Prema navodima izraelske vojske, ta zemlja je protekle noći satima bila izložena raketnim napadima. Ali je i sama uzvratila.

Nastavak na Deutsche Welle...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.