Nedelja zdravih zuba - statistika poražavajuća

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Mar.2019, 18:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nedelja zdravih zuba" - statistika poražavajuća

U toku je nedelja zdravih zuba, a dočekujemo je sa neslavnom statistikom po kojoj samo polovina građana redovno pere zube.  Već trideset godina, treće sedmice u martu obeležava se nedelja zdravih zuba. Ovogodišnji slogan je "Stomatolog i ja - dva drugara najbolja".

Samo 8 odsto stanovništva ima sve svoje zube, a u isto vreme većina građana nema naviku da redovno odlazi kod zubara.

Osim redovne kontrole i higijene, još jedan od faktora koji utiče na zdravlje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zuba je ishrana, koja je sve lošija, što je primetno i po tome da sve mlađi ostajemo bez stalnih zuba, kažu stručnjaci.

Svakom odraslom čoveku u Srbiji nedostaje barem 10 zuba, a čak 12 odsto stanovnika nema nijedan zub. Uprkos odraslima, prema podacima Stomatološke službe Doma zdravlja "Novi Sad" deca više brinu o oralnom zdravlju.

"Procenat dece sa svim zdravim zubima u sedmoj godini života je 45, a procenat kod dvanaestogodišnjaka je 35% znači ovaj deo populacije ima sve zdrave zube", rekla je dr Sanda Končar, Klinika za stomatologiju.

"Cilj svake godine je da deca najmlađeg uzrasta usvoje pozitivne navike, pre svega o zdravom načinu života u smislu pravilnog i redovnog održavanja oralne higijene", saopštila je dr Olja Nićiforović Šurković, Institut za javno zdravlje Vojvodine.

U Insititutu za javno zdravlje Vojvodine naglašavaju da je najvažnije da se pravilne navike o održavanju oralne higijene usvoje u najranijem periodu.

"Мanje od polovine odraslog stanovništva redovno pere zube, nešto malo bolji procenat je kada su u pitanju školska deca i omladina oko 60%, ali najvredniji pokazatelj je takozvani KEP indeks", prof.dr Duška Blagojević, načelnica odeljenja dečije i preventivne stomatologije.

Narednih dana klub studenata stomatologije izvešće pozorišnu predstavu za decu Predškolske ustanove "Radosno detinjstvo", a biće priređene i likovne radionice, i to sve kako bi se svest o važnosti zdravlja usta povećala.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Poražavajuća statistika: Svega 8% stanovnika Srbije ima sve svoje zube

Izvor: 025info.rs, 26.Mar.2019, 12:16

U toku je nedelja zdravih zuba, a dočekujemo je sa neslavnom statistikom po kojoj samo polovina građana redovno pere zube.  Već trideset godina, u martu mesecu obeležava se nedelja zdravih zuba. Ovogodišnji slogan je "Stomatolog i ja - dva drugara najbolja".  Samo 8 odsto stanovništva ima sve...

Nastavak na 025info.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.