Nećemo otići sve dok se američke snage ne proteraju iz Iraka - neki ipak otišli

Izvor: B92, 02.Jan.2020, 01:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nećemo otići sve dok se američke snage ne proteraju iz Iraka" - neki ipak otišli

Paravojne grupe koje protestuju protiv američkih vazdušnih udara u Iraku počele su da se povlače iz zone ispred američke ambasade u Bagdadu.

Grupa "Narodne snage za mobilizaciju" (PMF) saopštila je ranije da je na taj način odgovorila na poziv vlade Iraka upućen demonstrantima da se raziđu.

Neki demonstranti su još ispred Ambasade, iako su se mnogi preselili ispred obližnjeg hotela, gde su počeli da prave protestni kamp.

Mala grupa preostalih demonstranata >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kaže da neće otići sve dok se američke snage ne proteraju iz Iraka, prenosi Rojters.

Demonstranti su se okupili u utorak kako bi protestovali protiv američkih vazdušnih napada na bazu milicije, paleći vatru, bacajući kamenje i razbijajući nadzorne kamere u kompleksu Ambasade SAD.

Više od 5.000 američkih vojnika stacionirano je u Iraku, a zvaničnici su rekli da bi do 4.000 vojnika moglo biti poslato u region narednih dana, ukoliko bude potrebno.

Američke trupe drugi dan su ispaljivale suzavac kako bi rasterale demonstrante okupljene ispred američke ambasade u glavnom gradu Iraka, Bagdadu.

Američka agencija AP javlja da su desetine proiranskih militanata i njihovih pristalica kampovali tokom noći pred vratima ambasade, dan nakon što su provalili u taj objekat, uništili zonu prijema i razbili prozore.

Američki marinci koji čuvaju ambasadu ispalili su suzavac nakon što su demonstranti zapalili vatru na krovu recepcije, prenosi AP i dodaje da se iz zgrade dizao dim.

Američki predsednik Donald Tramp je okrivio Iran za napad na američku ambasadu u Bagdadu, dok je ministar odbrane SAD Mark Esper saopštio da su SAD rasporedile oko dodatnih 750 vojnika na Bliski istok kao odgovor na nasilne proteste i napad na američku ambasadu u Bagdadu. Iran je odbacio te navode.

Napad na ambasadu usledio je nakon što je američka vojska u nedelju u Iraku i Siriji izvela vazdušne napade na radikalnu grupu Kataib Hezbolah, paravojnu jedinicu podržanu od Irana, koju SAD okrivljuju za napad na iračku vojnu bazu u petak, kada je ubijen i američki ugovorac.

Pentagon je saopštio da je ciljao tri lokacije šiitske muslimanske milicije u Iraku i dve u Siriji, uključujući skladišta oružja koje je grupa koristila za planiranje i izvršenje napada na snage koalicije koje predvode SAD.

Tada je poginulo 25 boraca te jedinice.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.