Narko-podmornica presretnuta na Pacifiku, pronađena 1,5 tona kokaina

Izvor: RTS, 23.Maj.2020, 10:10

Narko-podmornica presretnuta na Pacifiku, pronađena 1,5 tona kokaina

Sve do aprila, američki ratni brodovi nisu često bile uključeni u presretanje podmornica koje prevoze narkotike na otvorenom moru. Iinsistiranjem na borbi protiv trgovine narkoticima, Trampova administracija je to promenila, u šta se uverila i posada jedne narko-podmornice 14. maja.
Uprkos svojstvenoj nepomičnosti, podmornicu je primetio vojni avion "posejdon P-8", da bi ga američka obalska straža na >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << razaraču "Ju-Es-Es Pinkni", uz pomoć helikoptera i brzih čamaca presreo. 

Ovo je prvi prijavljeni napad na podmornicu koja prevozi narkotike otkako je Donald Tramp u aprilu najavio pojačanu borbu protiv trgovine narkoticima.
U podmornici je pronađeno skoro 1,5 tona kokaina, ili 1.400 pojedinačnih "ciglica" od po kilogram, povezanih u bale od 20 takvih paketa.
Vrednost droge je procenjena na oko 23 miliona dolara. Ova količina tereta je tipična za narko-podmornice, iako je bilo i slučajeva kada su prevožene i mnogo veće količine.
Kao i većina narko-podmornica, ni ova nije podmornica u pravom smislu jer ne plovi potpuno pod vodom već predstavlja šiljasto plovilo niskog profila kojem samo mali deo viri iznad vode, što ga čini teško uočljivim golim okom.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.