Napadač iz Stokholma osuđen na doživotnu robiju

Izvor: N1 televizija, 08.Jun.2018, 00:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napadač iz Stokholma osuđen na doživotnu robiju

Muškarac iz Uzbekistana, koji je ukrao kamion i pregazio pešake u Stokholmu, osuđen je za ubistvo povezano s terorizmom i izrečena mu je doživotna kazna zatvora, javila je Anadolija.

Rakmat Akilov je rekao da je želeo da kazni Švedsku zbog pridruživanja koaliciji protiv terorističke organizacije ISIS.

U januaru je optužen za ubistvo i pokušaj ubistva kamionom koji se desio 7. aprila 2017. godine.

Akilov je ubio pet osoba i ranio 14, uključujući >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << i 11-godišnju devojčicu.

Sudija Ragnar Palmkvist rekao je da je Akilov (40) bio jedini osumnjičeni u napadu. Tužilac Hans Ihrman ga je nazvao "bezbednosnim rizikom za društvo" tokom suđenja u Okružnom sudu u Stokholmu.

Tužilaštvo je zatražilo doživotnu presudu, dok je advokat Johan Erikson rekao da je njegov klijent sarađivao u toku istrage i da mu treba smanjiti kaznu.

Palmkvist je rekao da činjenica da je Akilov sarađivao tokom istrage i priznao zločin nije imala bilo kakve olakšavajuće okolnosti.

U Švedskoj je ovo najteža kazna i zatvorenici najčešće odsluže 18 godina. Sud je odlučio da Akilov bude prognan iz Švedske nakon što odsluži kaznu. Dobio je i zabranu povratka u zemlju.

Nakon što je pregazio pešake kamionom u prometnoj trgovačkoj ulici i udario u veliku prodavnicu Ahlens u centralnom Stokholmu, Akilov je takođe planirao da se raznese.

 U svojoj nameri nije uspeo i izazvao je manju eksploziju unutar kamiona. Zatim je pokušao da pobegne metroom, ali je uhapšen nekoliko sati kasnije.

Akilov je proglašen krivim za pet ubistva vezanih za terorizam, 119 pokušaja ubistva i 24 slučaja ugrožavanja života drugih.

Akilov je rođen u Uzbekistanu i tamo je radio kao građevinski radnik. U Švedsku je došao 2014. godine te je zatražio azil tvrdeći da mu je sigurnost bila ugrožena.

Njegova molba je odbijena i naređeno mu je da napusti Švedsku u decembru 2016. godine, umesto toga ostao je u zemlji izbegavajući policiju koja ga je tražila.

Pre napada 6. aprila prošle godine Akilov se zakleo na pripadnost ISIS-u.

Tokom suđenja dokazi su pokazali da je Akilov koristio 53 SIM kartice i društvene mreže da obavesti druge o svojim aktivnostima. Akilov je rekao da je predložio napad u Stokholmu ISIS-u u njihovo ime.

Nije jasno da li je grupa prihvatila njegovu ponudu.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.