Najveći deo zemlja EU otvorio granice unutar Šengena

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Jun.2020, 09:58

Najveći deo zemlja EU otvorio granice unutar Šengena

Većina zemalja članica EU od danas je otvorila svoje granice za putovanja unutar Šengena. Granice su otvorile i Nemačka i Francuska, dok bi manji broj zemlja, među kojima i Španija i Portugal, svoje granice prema susedima trebalo da otvori do kraja meseca.

Od 1. jula bi trebalo da usledi "druga faza" otvaranja EU koja se odnosi na postepeno ukidanje restrikcija na spoljnim granicama  uključujući >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i prema Zapadom Balkanu.

Putnici će ažurirane informacije o prelascima granica, mogućim restrikcijama putovanja, merama koje se i dalje na snazi u cilju zaštite javnog zdravlja u pojedinačnim zemljama od danas u podne moći da nađu na novoj aplikaciji "Re-open EU".

Evropska komisija je osnovu pozitivnih informacija o epidemiološkoj situaciji unutar cele EU pozvala sve zemlje članice da ukinu kontrole na unutrašnjim granicama u okviru Šengena.

"EpidemioloŠka situacija u celoj EU se ubrzano poboljšava. Evropski centar za kontrolu i prevenciju zaraze ocenio je da kontrole na unutrašnjim granicama među članicama EU nisu efikasan način za borbu protiv COVID19", navode u Komisiji.

Zemlje članice su na predlog Evropske komisije već počele konsultacije o "postepenom i parcijalnom" ukidanju restrikcija na spoljnim granicama EU koje bi trebalo da počne od 1. jula.

"Evropska komisija predlaže da Zapadni Balkan bude na listi onih prema kojima će se otvoriti granica od 1. jula", poručila je komesarka za unutrašnje poslove Silva Johanson.

Ona dodaje da ceo proces mora da bude koordinsian, a da je najvažniji cilj zaštita javnog zdravlja.

Kriterijumi koji bi trebalo da budu uzeti u obzir prilikom postepenog otvaranja spoljnih granica EU prema trećim zemljama su epidemiološka situacija, mere zaštite tokom putovanja kao i princip reciprociteta, odnosno ukoliko EU otvori granice za ulazak u Šengen prema trećoj zemlji i ona bi trebalo da otvori svoje granice za sve članice EU.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Većina zemalja članica EU od danas otvorila svoje granice, ali...

Izvor: B92, 15.Jun.2020

Brisel -- Većina zemalja članica EU od danas je otvorila svoje granice za putovanja unutar Šengena...Grance su otvorile i Nemačka i Francuska, dok bi manji broj zemlja, među kojima i Španija i Portugal, svoje granice prema susedima trebalo da otvori do kraja meseca...Od 1. jula bi trebalo da usledi...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.