Najveće žarište opasnog soja P1 posle Brazila

Izvor: B92, 11.Apr.2021, 16:45

Najveće žarište opasnog soja P1 posle Brazila

Najveće žarište opasnog brazilskog soja P1, koji je odneo na desetine hiljada života u Brazilu, nalazi se u kanadskom skijaškom odmaralištu Vistler.

Odmaralište se nalazi u kanadskoj provinciji Britanska Kolumbija.

Kako prenosi "Gardijan", vlasti provincije su morale da zatvore to odmaralište krajem marta kada su shvatili da među obolelima od koronavirusa ima i onih s brazilskim mutiranim tipom kovida-19.

Dok kanadske provincije ruše negativne rekorde >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << po broju obolelih od korone, stručnjaci su vrlo zabrinuti zbog opasnog i brzog širenja raznih sojeva.

Od 877 potvrđenih slučajeva P1 soja, u Britanskoj Kolumbiji ima skoro 200 zaraženih i to je čini najvećim žarištem brazilskog soja van te južnoameričke zemlje, gde ima više od milion aktivnih slučajeva, a brazilske vlasti kažu da oko 90 odsto pacijenata boluje od P1 soja.

Za P1 se veruje da je vrlo zarazan i da je znatno više fatalan za mlađe ljude, a ima veliku moć da reinficira osobe koje su preležale kovid.

Ranije studije su pokazale da može da reinficira od 25 do 61 odsto ljudi koji su preležali kovid-19, ali će se prava brojka utvrditi tek kada se više bude znalo o brazilskom mutiranom tipu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.