Najstarije srpsko društvo u Berlinu rešeno da izađe iz krize

Izvor: Vesti-online.com, 10.Okt.2017, 00:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najstarije srpsko društvo u Berlinu rešeno da izađe iz krize

Najstarije srpsko društvo u Berlinu, Srpsko-nemačka zajednica (SNZ), odlučno je da opstane i pored tipičnih problema s kojima se suočavaju klubovi u dijaspori prethodnih godina. Iz ove najnovije krize, posle koje su ostali dugovi i osuto članstvo, izlaze s novom, podmlađenom upravom, novom lokacijom i novim ambicijama.

Nedavno je na vanrednoj skupštini izabrano predsedništvo ovog društva. Novi predsednik je Slobodan Đorđevski, potpredsednik je Miladin Gavrilović, a >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << sekretar dr Nevena Ljubinković. Za blagajnika je izabran Zlatan Matić, a za koordinatora Goran Dragutinović. Nadzorni odbor čine Biljana Žugaj-Dinov, Milorad Kulišić i Danijela Lazović.

Ovog puta se nije trošilo mnogo reči na ono šta je bilo i ko je kriv, nego su pogledi više bili usmereni unapred, ka budućnosti.

- Skupština je dobro prošla jer su ostali oni članovi kojima je stalo da se održi društvo i koji su aktivno učestvovali u preseljenju u nove prostorije - kaže za "Vesti" Biljana Žugaj-Dinov, koreograf folkloraša i članica novoizabrane uprave.

Nove prostorije se nalaze u Bruno-Gerke-Hale u Nojendorferštrase 64-69, u okrugu Špandau, koji je na zapadu Berlina, što je značajan iskorak u odnosu na dosadašnje lokacije na gradskom jugu.

- Neki članovi su odustali zbog problema koji su nastali, a neki zato što smo se preselili na Špandau, ali to je ipak manjina. U okrugu Špandau, prema nekim procenama, ima oko 5.000 Srba, tako da se nadamo samo pozitivnom - kaže Žugaj-Dinov, koja napominje da im je prvi zadatak konsolidacija društva i privlačenje novih ljudi.

Folkloraši ovog društva već održavaju probe, a prošlog vikenda je počela i nastava Dopunske škole na srpskom jeziku, koja je u terminu od 14.30 i sa novom nastavnicom Milanom Rakić, pored stalno prisutne Mirjane Stefanović.

Za roditelje osnovaca koji stanuju u ovom kraju Berlina ovo je još jedna pogodnost da njihovi mališani mogu da uče jezik i srpsku kulturu i istoriju.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.