Na novim protestima u Hongkongu zatražena istraga policijske taktike

Izvor: B92, 21.Jul.2019, 23:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na novim protestima u Hongkongu zatražena istraga policijske taktike

Nekoliko desetiha hiljada ljudi je demonstriralo ulicama Hongkonga protiv lokalne vlasti, tražeći nezavisnu istragu policijske taktike.

Demonstrante obučene u crno, nije zaustavila ni velika vrućina. Nosili su transparente "Nezavisna istraga za vladavinu prava" i skandirali: "Oslobodite Hong! Želimo demokratiju!".

Organizatori su rekli da je na maršu danas bilo 430 hiljada građana, a od policije se tek očekuje procena.

Demonstranti su ponovili zahteve >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u pet tačaka iz svog manifesta predstavljenog početkom meseca.

Glavni zahtevi su opšte pravo glasa, da svi gradjani mogu neposredno da biraju predstavnike, da se povuku optužbe protiv demonstranata, da se sukob sa policijom zvanično ne naziva "pobunom" i da se raspusti lokalni parlament.

"Nismo želeli da se goloruki borimo protiv tiranije, ali nas je naša vlast predugo lagala i obmanjivala i odbijala da odgovori na zahteve naroda", rekli su oni.

Nakon marša hiljade demonstranata odbilo je naredjenje policije da završe protest. Oni su okupirali ključne institucije lokalne vlasti pre nego što su otišli u Kancelariju za vezu koja predstavlja kinesku centralnu vladu.Tu instituciju gradjani su gadjali jajima, a sigurnosne kamere su isprskali crnim sprejevima. Nacionalni grb Kine, koji se nalazi na prednjem delu te zgrade takođe je obojen crnom bojom.

Prošle nedelje, demonstranti su se pod pritiskom policije povukli u jedan tržni centar gde su izbili neredi. Policija je suzavcem i gumenim mecima rasterala grupu demonstranata koja je bacala kamenice.

Veliki protesti počeli su prošlog meseca, pokrenuti osudom ekstradicionog zakona koji je omogućavao izručenje lokalnih, hongkonških pritvorenika, centralnim vlastima Kine. Demonstranti smatraju da pritvorenici ne bi tamo imali ista prava kao u Hongkongu.

Šefica vlade te poluautonomne pokrajne Keri Lam je povukla taj zakon, ali su se demonstracije nastavile i zbog drugih putanja, te se zahteva njena ostavka.

Kada ga je 1997. godine Velika Britanija predala Kini, Hongkongu je garantovano pravo da narednih 50 godina zadrži sopstveni socijalni, pravni i politički sistem, po formuli "jedna zemlja, dva sistema". Medjutim, vladajući kineski komunisti sve više odstupaju od tog dogovora i insistiraju na izmenama zakona, nepopularnim u Hongkongu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.