NEMILOSRDNI TOPOLJ Rusija testirala moćnu raketu koja leti do drugog kontinenta (VIDEO)

Izvor: Blic, 28.Sep.2017, 10:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NEMILOSRDNI "TOPOLJ" Rusija testirala moćnu raketu koja leti do drugog kontinenta (VIDEO)

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je juče da je sa poligona "Kapustin Jar" testirana moćna interkontinentalna balistička raketa RS-12M "Topolj".

- Borbene jedinice raketnih strateških snaga sa poligona "Kapustin Jar" u Arhangelskoj oblasti izvele su testiranje interkontinentalne balističke rakete RS-12M "Topolj" - navodi se u saopštenju ruskog vojnog resora.

Prema podacima Ministarstva odbrane, "cilj lansiranja je bilo testiranje perspektivne bojeve glave >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << interkontinentalne balističke rakete".

Raketa je pogodila zadati cilj na poligonu „Sari-Šagan“ u Kazahstanu.

Lažnjaci kojima zbunjuje protivnika

Značajne i interesantne pojedinosti eksperimentalnog lansiranja balističke rakete RS-12M „Topolj” otkrivene su u ruskim medijima.

Kako je saopštila Uprava za informisanje Ministarstva odbrane RF za Raketne strateške snage, cilj lansiranja bilo je ispitivanje napredne borbene opreme interkontinentalnih balističkih raketa.

Školski borbeni deo rakete je sa zadatom preciznošću pogodio metu na poligonu „Sari-Šagan” (Republika Kazahstan).

Interkontinentalna raketa „Topolj” je sposobna da leti 11 hiljada kilometara s jednom termonuklearnom bojevom glavom čija je eksplozivna snaga 550 kilotona. Glava rakete je opremljena sistemom za probijanje PRO.

Sistem za probijanje PRO se sastoji od pasivnih i aktivnih lažnih meta, kao i sredstava za skrivanje karakteristika nuklearne glave.

Nekoliko desetina pomoćnih motora za korekciju putanje leta, zajedno sa drugim uređajima i mehanizmima, omogućavaju bojevoj glavi da izvodi manevre, otežavajući njeno presretanje u završnoj fazi putanje.

Lažne mete se ne mogu razlikovati od bojeve glave u svim dijapazonima elektromagnetnog zračenja (optičko, lasersko, infracrveno, radio-talasi).

Lažne mete omogućavaju imitiranje karakteristika bojevih glava praktično po svim obeležjima na vanatmosferskoj, prelaznoj i u značajnom delu atmosferske deonice silazne deonice leta bojevih glava rakete, otporne su na faktore nuklearne eksplozije i zračenje supersnažnih lasera.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.