Muzej Vojvodine sutra otvara vrata, u četvrtak istorijska šetnja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Sep.2018, 08:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Muzej Vojvodine sutra otvara vrata, u četvrtak "istorijska šetnja"

U saradnji sa Muzejom Vojvodine i Zavodom za zaštitu spomenika kulture grada Novog Sada organizatori manifestacije "Evropska noć istraživača" priređuju još dva događaja pred početak najveće evropske naučne žurke.

U susret 13. Evropskoj noći istraživača, devetoj po redu u Novom Sadu, Muzej Vojvodine otvoriće svoja vrata za sve radoznale koji žele da upoznaju istorijsko i kulturno nasleđe Vojvodine: od praistorije do novijeg doba.

Muzejske ture biće organizovane >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u sredu, 26. septembra, u tri termina: od 17, 18 i 19 časova. Uz stručno vođenje, ture na stalnoj postavci u Muzeju Vojvodine su besplatne.

Narednog dana, 27. septembra, Svetlana Kresoja, istoričarka Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Novog Sada i studenti novosadskog univerziteta sve radoznale sugrađane povešće u šetnju kroz kulturnu i naučnu prošlost grada. Tura "Šetnja kroz Novi Sad i nauku" počinje u 17 časova, ispred zgrade pošte, Narodnog heroja br. 2, i podrazumeva obilazak znamenitih zgrada u kojima su nekada živeli značajni Novosađani i Novosađanke. Šetnja kroz Novi Sad i nauku je besplatna.

Deveta po redu "Evropska noć istraživača" u Novom Sadu se održava u petak, 28. septembra, na dve lokacije: u tržnom centru "Big" od 15 do 22 časa gde će se posetiocima kroz zanimljive eksperimente i interaktivne radionice predstaviti devet interdisciplinarnih grupa novosadskih istraživača i u Kulturnom centru "Lab" od 19 časova pa sve do 1 čas iza ponoći gde će se na programu naći predavanje na temu hrane, degustacija "Novih ukusa naše prošlosti", naučni kviz i svirka benda Justin Case.

Noć evropskih istraživača se održava svake godine širom Evrope u preko 250 gradova, podržana je od strane Evropske komisije u okviru Marija Sklodovska-Kiri akcije, koja predstavlja program Evropske unije za jačanje evropske istraživačke karijere.

Osim Novog Sada, na teritoriji Vojvodine, ovom projektu pridružuju se i Subotica, Zrenjanin, Inđija, Kikinda, Bečej i Šabac, dalje, širom države, i Beograd, Niš, Smederevo, Kruševac, Trstenik, Užice, Ub, Zaječar, Negotin, Knjaževac, Despotovac, Ćuprija, Jagodina, Svilajnac, Kragujevac, Čačak, Ranovac, Leskovac i Novi Pazar.

Organizatori poručuju: "Istražuj kroz noć, u znanju je moć". Pozivaju sve zainteresovane da posete njihovu veb ili Fejsbuk stranicu kako bi se detaljnije upoznali sa satnicom i rasporedom svih događaja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.