Munjevita akcija policije protiv nemačkih ekstremnih desničara

Izvor: B92, 02.Dec.2020, 07:38

Munjevita akcija policije protiv nemačkih ekstremnih desničara

Berlin -- Više od 180 policajaca izvršilopretres na različitim lokacijama u tri nemačke savezne države, nakon što je Vlada zabranila jednu ekstremno-desničarsku grupu.

Kako je saopštilo nemačko Ministarstvo unutrašnjih poslova, izvršen je pretres prebivališta 11 članova Volfsbrigade 44 u državama Hese, Maklenburg Severna-Pomeranija i Severnoj Rajni Vestfaliji kako bi se zaplenila finansijska sredstva i propagandni materijal te zabranjene ektremno-desničarske grupe, preneo je AP.

''Ko god se bori protiv osnovnih vrednosti našeg slobodnog društva, moraće da se suoči sa odlučnom reakcijom naše vlade. U ovoj zemlji nema mesta za udruženje koje iskazuje mržnju i radi na obnovi nacističke države'', izjavio je ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer.

U saopštenju nemačkog ministarstva se navodi da su članovi zabranjene grupe Volfsbrigade 44 nameravali da ponovo uspostave nacističku doktrinu u Nemačkoj i ukinu demokratiju.

Ekstrenmno-desničarska grupa osnovana je 2016. poznata je i po antisemitskoj i rasističkoj ideologiji, kao i po nasilnim i agresivnim nastupima u javnosti i na društvenim mrežama, dodaje AP.

Tokom pretresa lokacija policajci su konfiskovali noževe, mačete, samostrele, bajonete i razne nacističke predmete, poput kukastih krstova i zastava.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.