Izvor: N1 televizija, 13.Jun.2018, 21:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mundijal u Rusiji - praznik sporta ili političkih intriga?

Od četvrtka, pogled fudbalskih fanova iz celog sveta biće uprt u Rusiju. Najveće svetsko fudbalsko takmičenje održava se u vreme velikih političkih napetosti između zemlje domaćina i Zapada. Da li će sportski spektakl proteći u senci hladnoratovskih intriga, ili će se takmičenje pamtiti samo po finalima i medaljama?

Izvor: N1

  Na Crvenom trgu, zgrada Kremlja je tek u drugom planu objektiva fotoreportera. Baš kao i politika.

"Želim da >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << istaknem posvećenost FIFE principu "Sport iznad politike". Rusija je uvek bila posvećena tom principu i teži ka tome da ostvari bliske veze sa svima koji su posvećeni razvoju i jačanju kreativnih načela sporta", poručio je ruski predsednik Vladimir Putin.

Senku na organizaciju sportskog spektakla, kojom se Rusi diče, baca izveštaj Humans right watch-a objavljen 15. maja. U izveštaju se pominje zloupotreba radnika na izgradnji infrastrukture za prvenstvo, poput nebezbednih radnih uslova, neisplaćenih zarada, pa čak i više od 20 smrtnih slučajeva. Ta organizacija za ljudska prava sa sedištem u Njujorku pominje i zabrane javnih okupljanja, te cenzuru na Internetu.

Na opštu medijsku cenzuru u Rusiji podsećaju i Reporteri bez granica, performansom organizovanim u Parizu samo dan uoči početka Mundijala.

"Na Putinovu žalost, ruski nacionalni tim je na 70. mestu FIFA liste, ali ono što je gore je što je tek na 148. mestu što se tiče slobode štampe. To je zemlja u kojoj je danas jako teško, a često i nemoguće biti novinar", kaže Kristof Delor iz Reportera bez granica.

U ovom trenutku, najmanje 7 novinara u Rusiji je iza rešetaka.

Više evropskih parlamentaraca pozvalo je političare na bojkot Mundijala - na državnom nivou, politički bojkot su podržale Ukrajina, Velika Britanija i Island. Po svemu sudeći, ni kancelarka Angela Merkel neće uživo bodriti nemački tim.

Političke intrige fanovima međutim nisu ni najmanje pomutile radost zbog sporta - ni gostima, ni domaćinima.

"Srećni smo što nam je u goste došlo ovoliko ljudi, dočekali smo ih otvorenih srca, ovde na ruskom tlu", kaže Ruskinja Ljudmila Reztova.

"Srećan sam što sam ovde. Osećaj je neopisiv", smatra Mohamed Saed, navijač i borac za ljudska prava iz Egipta.

I igre mogu da počnu.
Pogledaj vesti o: Svetsko prvenstvo,   Fudbal

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Počinje borba za titulu najboljeg na svetu u fudbalu

Izvor: N1 televizija, 13.Jun.2018

Od četvrtka, pogled fudbalskih fanova iz celog sveta biće uprt u Rusiju. Najveće svetsko fudbalsko takmičenje održava se u vreme velikih političkih napetosti između zemlje domaćina i Zapada. Da li će sportski spektakl proteći u senci hladnoratovskih intriga, ili će se takmičenje pamtiti samo...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.