Moskva odbacuje ideju o suverenitetu Izraela nad Golanskom visoravni

Izvor: NoviMagazin.rs, 10.Okt.2018, 18:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moskva odbacuje ideju o suverenitetu Izraela nad Golanskom visoravni

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov nagovestio je danas da njegova zemlja neće pristati ni na kakvu promenu statusa Golanske visoravni, koju Moskva, kao i velika većina međunarodne zajednice, smatra okupiranom sirijskom teritorijom.

Lavrov je to rekao pošto je premijer Izraela Benjamin Netanjahu u ponedeljak pozvao međunarodnu zajednicu da prizna izraelski suverenitet nad Golanom, rekavši da predsednik Rusije Vladimir Putin ceni važnost strateškog >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << platoa za Izrael.

"Status Golanske visoravni je određen rezolucijama Saveta bezbednosti UN. Promena tog statusa zaobilaženjem Saveta bezbednosti bila bi direktno kršenje tih rezolucija", rekao je Lavrov novinarima u Moskvi, a preneo Taš.

Izrael je osvojio Golansku visoravan od Sirije u ratu 1967. i anektirao tu teritoriju 1981. godine. Rezolucija 497 Saveta bezbednosti UN kojom se izraelska aneksija "okupirane Golanske visoravni" proglašava "nevažećom i bez međunarodnog pravnog efekta" jednoglasno je usvojena.

Tokom posete sinagogi na arheološkom nalazištu na Golanu Netanjahu se zarekao da se nikada neće povući iz tog područja.

"Izrael na Golanskoj visoravni je garant stabilnosti u okolnom području", rekao je Netanjahu, upozorivši na napore Irana da se vojno učvrsti blizu izraelske granice sa Sirijom.

On je dodao da je "Izrael na Golanu čvrsta realnost zasnovana na drevnim pravima" i da je to "činjenica koju međunarodna zajednica mora priznati", a da će, dok god zavisi od njega, ta visoravan zauvek ostati pod suverenitetom Izraela jer bi u protivnom Iran i libanski Hezbolah bili na obalama Galilejskog jezera.

Netanjahu je najavio da će razgovarati o, kako je naveo, kobnom uticaju Irana na region prilikom predstojećeg sastanka s predsednikom Rusije.

"Znam da predsednik Putin razume moju posvećenost bezbednosti Izraela i znam da on takođe razume značaj koji ja pripisujem Golanskoj visoravni, koji mi svi pripisujemo Golanskoj visoravni i nasleđu Izraela", rekao je izraelski premijer pošto su odnosi Izraela i Rusije nedavno narušeni slučajnim obaranjem ruskog aviona nad Sirijom za vreme izraelskog napada iz vazduha.

Tvrdnju da Golan pripada Izraelu uveliko prihvataju Jevreji u toj zemlji.

Opozicioni poslanik Jair Lapid iz partije centra Ješ atid (Ima budućnosti) je pohvalio Netanjahua za tu izjavu i najavio da će u potpunosti podržati svaku inicijativu vlade da obezbedi međunarodnu podršku aneksiji te teritorije.
Pogledaj vesti o: Moskva,   Sirija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Netanijahu se ovome nije nadao: Lavrov ZAGRMEO! Moskva ne priznaje suverenitet Izraela nad Golanom

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Okt.2018

Ministar spoljnih poslova Rusije zauzeo jasan stav..Ministar spoljnih poslova Rusije, Sergej Lavrov, nagovestio je u sredu da njegova zemlja neće pristati ni na kakvu promenu statusa Golanske visoravni, koju Moskva, kao i velika većina međunarodne zajednice, smatra okupiranom sirijskom teritorijom...Napadi...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.