Moskva donosi konkretene mere za smanjivanje zavisnosti od američkog dolara

Izvor: Vostok.rs, 05.Okt.2018, 14:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moskva donosi konkretene mere za smanjivanje zavisnosti od američkog dolara

Ministarstvo finansija Rusije je saglasno sa donošenjem odluka o prelasku državnih preduzeća na obračun u rubljama, izjavio je prvi potpredsednik Vlade, ministar finansija Anton Siluanov.

"Mi ćemo kroz donošenje odluka, sa jedne strane, jer je država akcionar javnih preduzeća, i sa druge strane, kroz stimulativne mere, da utičemo da se sve više i više obračuna upravo vrši u nedolarskom segmentu", rekao je on u intervjuu za kanal "Rusija 24".

On je istakao da će se od 2019. godine preći na podsticaje za prelazak na obračun u rubljama prilikom izvoza. Prema rečima Siluanova, za ruske partnere će biti predviđene i poreske olakšice.

Pored toga, Moskva je zainteresovana da se pređe na obračun u rubljama, kao i u valutama trgovinskih partnera, po već zaključenim ugovorima u dolarima, izjavio je prvi potpredsednik vlade.

Prema njegovim rečima, evropski partneri već razmišljaju o odustajanju od dolara u finansijskim obračunima sa Rusijom.

"Čini mi se da će to biti izlaz i odgovor na ona ograničenja, koja su uvedena od strane Sjedinjenih Američkih Država u odnosu na preduzeća i finansijske institucije koja vrše obračune u američkoj valuti", rekao je Siluanov.

Istovremeno, ministar je naglasio da mere za podsticanje obračuna u nacionalnim valutama, neće finansijski uticati na građane.

U sredu je vlada objavila studiju o smanjenju zavisnosti ekonomije od dolara, uključujući i stimulisanje plaćanja u nacionalnim valutama. Siluanov je u četvrtak rekao da je plan za dedollarizaciju ruske ekonomije već pripremljen i dostavljen vladi.
 


 

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Rusija predstavila konkretne mere za smanjivanje zavisnosti od dolara

Izvor: Vesti-online.com, 05.Okt.2018

"Rusko Ministarstvo finansija namerava da preduzme odlučujuće mere kako bi transakcije državnih kompanija bile sprovođene u rubljama", izjavio je načelnik tog resora i vicepremijer Rusije Anton Siluanov...Pored toga, Rusija će preduzeti i mere kako bi stimulisale transakcije u nacionalnoj valuti...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.