Modi za Dan nezavisnosti brani politiku Indije o Kašmiru FOTO

Izvor: B92, 15.Avg.2019, 13:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Modi za Dan nezavisnosti brani politiku Indije o Kašmiru FOTO

Nju Delhi -- Indijski premijer Narendra Modi danas je u govoru povodom Dana nezavisnosti zemlje branio odluku o ukidanju autonomije za Kašmir.

Modi smatra da je takav status ovog regiona doprineo širenju separatizma.

Takođe je rekao da specijalni status Kašmira nije bio pravedan prema ženama, jer su prema zakonu one gubile nasledna prava ako bi se udale za nekog ko potiče van tog regiona.

"Staro uređenje u Džamu, Kašmiru i Ladaku ohrabrilo je korupciju, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nepotizam ali bilo je i nepravde kad je reč o pravima žena, dece, Dalita, plemenskih zajednica", rekao je Modi.

Modi je dodao i da će promene u Kašmiru pomoći da taj region da veći doprinos ekonomskom razvoju Indije.

"U poslednjih 70 godina postali smo ekonomija vredna dva biliona dolara, ali u poslednjih pet godina dodali smo još jedan bilion. Zbog toga sam uveren da ćemo narednih godina postati ekonomija sa pet hiljada milijaradi dolara", rekao je Modi.

Najavio je i imenovanje novog šefa za odbranu koji će koordinisati bezbednosnim operacija Indije.

Takođe je najavio promenu izbornog sistema u Indiji kako bi državni izbori i oni za donji dom parlamenta bili održani u isto vreme.

Indijska vlada ukinula je ustavnu odredbu o specijalnom statusu Kašmira koji mu je garantovao autonomiju kako bi potpuno integrisala ovaj većinski muslimanski region.

Kašmir, koji ima većinsku muslimansku populaciju, odavno je kamen spoticanja između Indije i Pakistana, budući da obe zemlje polažu pravo na tu teritoriju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.