Misteriozni srednjovekovnu kompleks otkriven u Engleskoj zbunjuje arheologe

Izvor: Blic, 08.Jul.2013, 10:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Misteriozni srednjovekovnu kompleks otkriven u Engleskoj zbunjuje arheologe

Ostaci misterioznih srednjevekovnih građevina koje su bez traga nestale pre 600 godina, otkriveni su na jednoj njivi u Somersetu.

Prelepe podne ploče građevina liče na one u Glastonberskoj opatiji što navodi na zaključak da je kompleks zgrada imao verski značaj.

Iako su mozaici uništeni a kamen sa zgrada prodat ili iskorišćen za izgradnju novih, čini se da je ceo kompleks napušten davno pre uništenja manastira. Kako prenose britanski mediji, retkost je da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << tako značajno naselje koje se prostiralo na 0,4 hektara, nestane ne ostavivši trag bilo u okolini ili u istorijskim arhivama.

Arheolozi su pronašli predmete iz bronzanog doba na poljima Longfort farme u blizini Velingtona a ubrzo potom i podove više zgrada, zajedno sa pločicama, keramičkim crepom i gredama.

Tim iz Arheološkog instituta Veseks ima svega nekoliko nedelja da reši misteriju pre nego što na ovoj zemlji počnje da se gradi kompleks stambenih zgrada.

- Ovo je značajno otkriće, naročito jer ne postoje dokumentovani podaci da je ovde ikada bilo naseljeno mesto - rekao je Bob Dejvis iz Instituta.

Analizom fragmenata posuđa utvrđeno je da su zgrade bile naseljene namanje 200 godina, između 12. i 14. veka.

- U nekom trenutku, zgrade su napuštene, građevinski materijal koji je mogao da bude iskorišćen je ukraden, a mesto je zaboravljeno - rekao je Dejvis.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Misteriozni kompleks otkriven u Somersetu

Izvor: Mondo, 08.Jul.2013

Ostaci misterioznih srednjevekovnih građevina koje su bez traga nestale pre 600 godina, otkriveni su na jednoj njivi..

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.