Izvor: RTS, 27.Sep.2022, 10:35

Misterija poziva iz Bele kuće, ko je zvao demonstranta tokom nereda na Kapitolu

Dana 6. januara 2021, u 16.34, neko je zvao sa fiksnog telefona Bele kuće jednog od izgrednika koji su upali na Kapitol, navodi se u zapisima do kojih je došao Si-En-En. Poziv je trajao samo devet sekundi. Ko je uputio poziv i zašto ostaje misterija?
Prema evidenciji, poziv je stigao sa javno dostupnog broja Bele kuće, a odlazni pozivi iz Bele kuće ne pokazuju određeni lokal. Poziv je upućen kasno popodne, ubrzo nakon što je bivši predsednik Donald >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Tramp objavio video-poruku na društvenim mrežama u kojoj je demonstrantima na Kapitolu poručio da idu kući, da su posebni i da ih voli.

To je bio jedini poziv iz Bele kuće na telefon izgrednika tokom tog kritičnog perioda. 
Nejasno je, navodi Si-En-En, kakva veza postoji, ako je uopšte ima, između Bele kuće i izgrednika, i da li je pozvan greškom ili je upućen na govornu poštu. 
Mobilni telefon pripadao je 26-godišnjem Antonu Luniku, Trampovom simpatizeru iz Bruklina, koji je otputovao u Vašington noć pre 6. januara sa dva prijatelja.
Njih trojica muškaraca su, zajedno sa stotinama drugih, upali unutar Kapitola, za šta su priznali krivicu u aprilu i za koju su osuđeni ranije ovog meseca. Advokati sva trojica, odbili su da komentarišu za Si-En-En.
Prema više izvora upoznatih sa istragom, Lunik je rekao da se ne seća da je primio poziv od devet sekundi i tvrdi da ne poznaje nikoga ko je radio u Beloj kući za vreme Trampove administracije.
Telefonski poziv nije pomenut u Lunikovoj presudi niti u bilo kom sudskom dokumentu.
Portparol kancelarije američkog tužioca u Vašingtonu odbio je da komentariše, prenosi Si-En-En.
Prema izvoru, odbor za istragu upada na Kapitol nastavlja da istražuje, ali do sada nije mogao da otkrije ko je uputio telefonski poziv i zašto. 
Prema sudskim dokumentima, nema poznatih veza između trojice muškaraca i organizovanih grupa koje su upale na Kapitol, niti se pominje da su muškarci povezani s bilo kim ko je radio u Trampovoj administraciji.
U video-snimku objavljenom na društvenim mrežama vidi se kako se Lunik sa drugom dvojicom muškaraca smeje dok se snimaju mobilnim telefonima u pozadini, dok jedan od influensera pod imenom Baked Alaska lažira telefonski poziv Senatu sa fiksnog telefona u kancelariji senatora Merklija, navodi se u sudskim dokumentima.
Nekoliko minuta kasnije, u 15.12, Lunik i njegovi prijatelji primećeni su kako šetaju halama Kapitola, fotografišu se i na kraju izlaze kroz prozor.
Skoro sat i po kasnije, telefonski snimci pokazuju misteriozni poziv od devet sekundi sa fiksnog telefona Bele kuće. Lunikov beli "leksus" je viđen kako se vraća u Njujork oko 20.28, tako da je verovatno da su se muškarci već vraćali u trenutku poziva.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Misterija telefonskog poziva iz Bijele kuće još nije riješena

Izvor: Nezavisne Novine, 27.Sep.2022

Dana 6. januara 2021, u 16.34, neko je zvao sa fiksnog telefona Bijele kuće jednog od izgrednika koji su upali na Kapitol, navodi se u zapisima do kojih je došao CNN. Poziv je trajao samo devet sekundi. Ko je uputio poziv i zašto ostaje misterija?

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.