Izvor: Blic, 26.Maj.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Misija UN: Ruski avion oborio gruzijski nad Abhazijom

Posmatračka misija UN u Gruziji izvestila je da je ruski borbeni avion u aprilu oborio gruzijsku bespilotnu letilicu nad teritorijom Abhazije.



Gruzijska letilica, opremljena video-kamerom, snimila je incident pre obaranja. U izveštaju UN se navodi da video snimak jasno pokazuje borbeni avion kako ispaljuje raketu, i da detalji repa tog aviona, koji se jasno vide, svedoče da je u pitanju avion ili Mig-29, ili Su-27.

"U odsustvu drugih dokaza, ova dva navode >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na zaključak da je avion (koji je ispalio raketu) pripadao ruskim vazdušnim snagama", navodi se u izveštaju Misije UN.

Izveštaj takođe upozorava da su obe strane u ovom slučaju prekršile dogovor o primirju u Abhaziji - Rusija zato što je oborila avion, a Gruzija zato što je njen avion leteo nad teritorijom Abhazije.

Portparol ministra odbrane Rusije, Aleksandar Drobjičevski, odbacio je zaključke izveštaja UN.

"Demantujemo ove informacije. Nijedan od naših aviona nijepovredio vazdušni prostor i nije ispalio raketu", rekao je on u izjavi AFP.

Gruzijski predsednik, Mikail Sakašvili koji je odmah optužio Rusiju za taj incident, izjavio je danas da njegova zemlja prvi put ima dokaz da je Rusija počinila akt agresije protiv Gruzije, prenosi novinska agencija Interfaks. "Sve ovo zahteva oštru reakciju međunarodne zajednice", poručio je Sakašvili.

Separatistička vlada Abhazije prvobitno je saopštila da je gruzijsku letilicu srušio jedan od njenih aviona, tipa L-39. Video-snimak čiji su detalji objavljeni demantuje tu tvrdnju jer Abhazija ne poseduje nijedan od ta dva tipa aviona, navodi se u izveštaju.

Ovaj izveštaj će verovatno dodatno zaoštriti odnose Rusije i Gruzije koji su poslednja dva meseca pogrošani zbog ruske podrške separatistima u Abhaziji i nastojanju Gruzije da se pridruži NATO-u.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.