Vojska SAD objavila fotografije ostatka oborenog kineskog balona

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Feb.2023, 10:34

Vojska SAD objavila fotografije ostatka oborenog kineskog balona

Američka mornarica objavila je fotografije oborenog kineskog balona za koji se sumnja da je bio špijunski.

Komanda američkih pomorskih snaga objavila je nekoliko fotografija na svojoj Fejsbuk stranici na kojima se vidi kako pripadnici vojske uvlače u čamac velike ostatke balona, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

U saopštenju se navodi da su mornari koji su u nedelju izvlačili ostatke letelice bili deo specijalnog tima za rukovanje eksplozivima.

Balon ce sada biti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ispitan da bi se utvrdilo da li je na njemu zaista bila špijunskom oprema.

Bela kuća je juče saopštila da prelet kineskog špijunskog balona nad SAD nije doprineo poboljšanju ionako napetih odnosa SAD sa Pekingom.

Posle iznenađujuce blage prvobitne reakcije Pekinga nakon obaranja balona, retorika kineskih vlasti je u međuvremenu znatno zaoštrena, ocenjuje AP i dodaje da odnosi dve zemlje nastavljaju da se pogoršavaju.

Zbog slučaj kineskog balona američki državni sekretar Entoni Blinken otkazao je dugo očekivanu posetu Pekingu koja je bila planirana za ovu nedelju.

Kina tvrdi da je reč o civilnom balonu koji se koristi za meteorološka istraživanja, ali je odbila da kaže kome pripada letelica - nekom odeljenju vlade ili nekoj kompaniji.

Ministarstvo odbrane SAD: Oboreni kineski balon bio visok 60 metara

Ministarstvo odbrane SAD je saopštilo da je oboreni kineski balon, za koga se sumnja da je bio špijunski, bio visok 60 metara i nosio teret koji može da se uporedi sa teretom u putničkim avionima.

Poređenja radi, balon je visok kao zgrada od dvadeset spratova, prenosi Skaj Njuz.

General Glen Van Herk iz Ministarstva odbrane SAD je objasnio da upravo zbog težine objekta američka vojska nije ranije oborila balon dok se kretao iznad kopna.

"Zamislite velike ostatke balona ogromne težine koji padaju sa neba," rekao je Van Herk. SAD još sakupljaju ostatke kineskog balona blizu obale Južne Karoline, prenosi Bi-Bi-Si.

Američki borbeni avion F-22 Reptor je 4. februara u 19:39 po srednjeevropskom vremenu oborio kineski balon, a Vašington sumnja da je reč o špijunskom balonu Pekinga.

Kina se izvinila Kostariki zbog incidenta sa balonom

Ministarstvo spoljnih poslova Kostarike saopštilo je danas da je Peking priznao da je jedan od kineskih balona leteo iznad Kostarike kao i da se kineska ambasada u San Hozeu izvinila za ovaj incident.

Ambasada je, navodi se, "insistirala na tome da je balon korišćen u naučne svrhe, pre svega za praćenje vremenskih prilika", kao i da je balon skrenuo sa svoje predviđene putanje, prenosi Rojters.

Direktorat civilnog vazduhoplovstva Kostarike je 5. februara saopštio da su lokalni zvaničnici dobili informaciju o balonu koji je leteo iznad zemlje 2. februara.

Portparolka Ministarstva inostranih poslova Kine je na jučerašnjoj konferenciji u Pekingu izjavila da je balon, koji je primećen iznad Latinske Amerike, korišćen u civilne svrhe.

Peking: Kina će odlučno zaštititi svoja legitimna prava i interese

Kina je danas, povodom obaranja kineskog, navodno špijunskog balona koji je američka ratna avijacija oborila iznad Atlantika, saopštila da ce "odlučno zaštititi svoja legitimna prava i interese".

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Mao Ning ponovio je da "bespilotna letelica" ne predstavlja pretnju i da je slučajno ušla u vazdušni prostor SAD.

On je ponovio kritike Pekinga na račun, kako Kina smatra, preterane, neprimerene reakcije SAD i rušenja balona prošle subote nedaleko od obala Karoline."Balon ne pripada Sjedinjenim Državama. Kineska vlada ce nastaviti da odlučno štiti svoja legitimna prava i interese", rekao je Mao na dnevnom brifingu, ne iznoseći druge detalje.

Posle iznenađujuće blage prvobitne reakcije Pekinga nakon obaranja balona, retorika kineskih vlasti je u međuvremenu znatno zaoštrena, ocenjuje AP i dodaje da odnosi dve zemlje nastavljaju da se pogoršavaju. Zbog slučaj kineskog balona američki državni sekretar Entoni Blinken otkazao je dugo očekivanu posetu Pekingu koja je bila planirana za ovu nedelju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.