Izvor: NoviMagazin.rs, 03.Dec.2018, 12:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministar: Katar izlazi iz organizacije OPEK u januaru

Katar će u januaru napustiti Organizaciju zemalja izvoznica nafte (OPEK), rekao je danas ministar energije Katara, Saad Al-Kabi.

"Katar je rešio da se povuče kao član OPEK-a, što će stupiti na snagu u januaru 2019", rekao je Al Kabi na konferenciji za novinare u Dohi, i dodao da su jutros obavestili OPEK o toj odluci.

Katar će nastaviti da proizvodi naftu ali će se koncentrisati na proizvodnju gasa. Taj mali emirat u Zalivu je najveći svetski izvoznik tečnog >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << prirodnog gasa.

"Mi nemamo mnogo potencijala (u nafti), mi smo vrlo realistični. Naš potencijal je gas", rekao je Al-Kabi.

Katar je pronašao bogato nalazište Nort fild (North Field) 1971, iste godine kada je ta zemlja postala nezavisna.

Katar je član OPEK od 1961. godine. Osnove organizacije ustanovljene su u septembru 1960, na podstrek Saudijske Arabije koja i dominira tim kartelom koji danas ima 15 članova.

Saudijska Arabija i još tri arapske zemlje, Bahreih, Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati, prekinuli su diplomatske odnose s Katarom juna 2017. i počele ekonomski bojkot. One optužuju Katar da podržava "terorističke pokrete", da je naklonjeniji Iranu nego njima i da narušava stabilnost regiona.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.