Mineapolis, utopijski grad bez policije

Izvor: RTS, 08.Jun.2020, 16:18

Mineapolis, utopijski grad bez policije

Grad bez policije, utopijski je koncept koji je podržala grupa gradskih odbornika u Mineapolisu, kao odgovor na višegodišnje policijsko nasilje u kojem je, na koncu, stradao Džordž Flojd. Gradonačelnik tog grada je, istovremeno, žestok protivnik te ideje. U poslednjih pet godina policija je u Mineapolisu upotrebila silu 11.500 puta, od čega skoro 7.000 puta protiv Afroamerikanaca. Belci čine 60 odsto stanovnoštva u Mineapolisu. Demokrate podnele Kongresu predlog novih zakona o >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << policiji.
Neposredno pošto je dobar deo sredstava iz policijskog budžeta Mineapolisa preusmeren na razvoj manjinskih zajednica, te nakon što je policiji zabranjeno da u budućnosti zlostavlja građane, odbornici tog grada smislili su novi koncept – grad bez policije.
Ukidanje policijskih snaga, za sada, podržalo je devet odbornika, koji su najavili da će početi proces raspuštanja policijskih snaga u Mineapolisu.
Godinu dana pred lokalne izbore, ulozi su veliki, piše Star tribjun, navodeći da suprotstavljene strane – odbornici rešeni da okončaju policijske snage i gradonačelnik Džejkob Frej – pre konačne odluke treba da odgovore na brojna pitanja.
"Priznajem da nemamo odgovor na pitanje kako će izgledati budućnost bez policije, ali bi naša zajednica mogla da zna", navodi se u poruci koju je potpisalo devet gradskih odbornika u Mineapolisu.

"Spremni smo da sa svim građanima razgovaramo kako vide bezbednost u gradu", poručili su odbornici, postavljajući na taj način scenografiju za dugu i složenu debatu o budućem ustrojstvu policijskih snaga u Mineapolisu, ukoliko ih uopšte i bude.
Jedan od glavnih protivnika raspuštanja policije je gradonačelnik Džejkob Frej, demokrata koji je već na meti žestokih kritika zbog ubistva Džordža Flojda, kao i načina na koji se situacija u tom gradu razvijala posle te tragedije.
Najmanje 250 prodavnica i stambenih objekata je uništeno i opljačkano u talasu nasilja koji je usledio posle smrti Džordža Flojda, a policija u Mineapolisu ni u jednom trenutku nije uspela da povrati na kontrolu nad gradom.
Vlasti u Mineapolisu su, odmah zatim, donele seriju odluka kojom je ograničavaa delovanje policije, uključujući zabranu gušenja građana, te restriktivnu upotrebu opreme za razbijanje demonstracija, poput suzavca, pendreka i gumenih metaka, koje su prethodnih dana policijaci bez milosti ispaljivali po demonstrantima.
Te odluke su istog trentuka dobile dodatnu snagu, pošto su na istovetan način akcije policije ograničile i vlasti u Los Anđelesu, a slične inicijative pokrenute su u još nekoliko gradova, uključujući i najveći – Njujork.
Američki analitičari smatraju da će SAD sa jednakom pažnjom pratiti i pokušaj raspuštanja policije u Mineapolisu, jer se pokret usmeren ka ozbiljnim reformama i neretko raspuštanju policije proširio širom države.

Pristalice raspuštanja policijskih snaga tvrde da su decenije pokušaja da se policijske snage širom SAD reformišu neslavno propale, pa je prosto nemoguće pronaći formulu prema kojoj će pripadnici policije na valjan način odgovarati za postupke.
"Zbog toga danas počinjemo proces zatvaranja policije u Mineapolisu i stvaranja novog modela uspostavljanja kulture bezbednosti u Mineapolisu", navode odbornici.
Ključna stvar u ovoj inicijativi je činjenica da Gradsko veće u Mineapolisu ima ukupno 13 članova, zbog čega ima ogromnu snagu, jer je već podržava devet članova tog tela.
U policiji Mineaopolisa, grada od oko 430.000 stanovnika, zaposleno je oko 1.100 ljudi, od čega je 800 policajaca.
Od 2015. godine, policija je u tom gradu upotrebila silu 11.500 puta, od čega skoro 7.000 puta protiv Afroamerikanaca. Belci čine 60 odsto stanovnoštva u Mineapolisu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.