Meksikanac, Rus i Srbin krijumčarili 800 kilograma kokaina

Izvor: RTS, 02.Sep.2019, 15:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Meksikanac, Rus i Srbin krijumčarili 800 kilograma kokaina

Direktor policije Vladimir Rebić izjavio je da je na osnovu operativnih podataka srpske policije u blizini Azorskih ostrva u Atlantskom okeanu zaplenjeno oko 800 kilograma kokaina i razotkrivena kriminalna grupa, sačinjena pretežno od srpskih državljana, koja se bavila krijumčarenjem tog narkotika iz Južne Amerike u Evropu. MUP je saopštio da je kokain izuzetne čistoće i da se vrednost procenjuje na oko 50 miliona evra. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Vladimir Rebić je rekao da je nakon višemesečnog operativnog rada pripadnika kriminalističke policije Službe za borbu protiv organizovanog kriminala i Tužilaštva za organizovani kriminal, u saradnji sa policajcima iz Španije i Velike Britanije uspešno realizovana zaplena oko 800 kilograma kokaina.

Prema njegovim rečima, nakon prikupljenih informacija da se ta organizovana kriminalna grupa bavi distribucijom narkotika, kao i saznanja o konkretnom načinu i vremenu transporta kokaina iz Južne Amerike, pripadnici srpske kriminalističke policije su sa tim saznanjima upoznali španske kolege.
Španska policija, na osnovu tih informacija, kako je naveo Rebić, u Atlanskom okeanu zaustavila je jedrilicu u kojoj je pronađen kokain.

Rebić je istakao da su tom prilikom policajci iz Španije uhapsili trojicu osumnjičenih članova posade.
Španska policija uhapsila je državljanina Meksika E.A.A.C, državljanina Rusije S.R. i srpskog državljanina V.F., dok su istovremeno u Srbiji zbog sumnje da su počinili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela i neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga uhapšeni M.Đ. i D.Đ., obojica iz Šida, a za jednim licem je raspisana potraga.  
Prepravljena jedrilica za krijumčarenje 
Prilikom pretresa na četiri lokacije u Srbiji policija je zaplenila dokumentaciju vezanu za uplate i isplate i transfere novca osumnjičenima koji su uhapšeni na jedrilici, avio-karte, notese, memorijske kartice, više USB-a, mobilne telefone, kao i opremu i uređaje za neovlašćeno audio i video snimanje.

"Ova akcija jasno pokazuje opredeljenost i posvećenost srpske policije u borbi protiv narkotrafikinga i želim da čestitam pripadnicima kriminalističke policije na ovom izuzetno dobrom rezultatu i da se ujedno zahvalim kolegama iz Španije i Velike Britanije na uspešnoj saradnji", zaključio je Rebić.
Pripadnici ove organizovane kriminalne grupe terete se da su, u više navrata, putovali u zemlje Latinske Amerike, gde su vršili pripreme za preuzimanje i krijumčarenje kokaina.
Sumnja se da su za potrebe transporta kokaina kupili jedrilicu na kojoj su u Meksiku izvršili neophodne prepravke u konstrukcionim šupljinama plovila.
Nakon izvršenih prepravki, pripadnici organizovane kriminalne grupe su, kako se sumnja, preuzeli kokain u Latinskoj Americi, smestili ga u pripremljene konstrukcione šupljine i krenuli ka Evropi, gde su zaustavljeni od strane španskih nadležnih organa u blizini Azorskih ostrva.
Osumnjičenima koji su uhapšeni u Srbiji određeno je zadržavanje do 48 sati i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Rebić: Od početka 2019. u Srbiji zaplenjeno tri tone droge, uhapšeno 7.000 ljudi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Sep.2019, 09:59

"Akcija u kojoj je u blizini Azorskih ostrva u Atlantskom okeanu zaplenjeno oko 800 kilograma kokaina i razotkrivena kriminalna grupa, koju su činila četiri srpska državljanina i dva strana, 90 odsto je zasluga srpskog tužilaštva i policije", izjavio je direktor policije Srbije Vladimir Rebić....

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.