Mejova odložila glasanje o Bregzitu

Izvor: RTS, 10.Dec.2018, 18:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mejova odložila glasanje o Bregzitu

Britanska premijerka Tereza Mej odložila je glasanje u parlamentu o predloženom sporazumu o Bregzitu, koje je bilo zakazano za sutra. Glasanje je odloženo zbog toga što bi predlog bio odbijen i to značajnom većinom glasova, obrazložila je Mejova.
Poslanici su podržali veći deo predloženog sporazuma, ali je bilo nedoumica u vezi sa delom koji se odnosi na granicu sa Irskom, objasnila je Tereza Mej, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prenosi Bi-Bi-Si.

Međutim, britanska premijerka je uverena da sporazum može da prođe, ukoliko poslanicima uspe da razjasni sporne odrednice. To će, kako je najavila, učiniti tokom narednih nekoliko dana.
Pored toga, najavila je da će razgovarati sa liderima zemalja članica Evropske unije, uoči samita koji bi trebalo da se održi kasnije ove nedelje.
Lider opozicione Laburističke partije Džeremi Korbin tvrdi daje premijerka "izgubila kontrolu" i da je "vlada u potpunom haosu".
Vrednost funte u odnosu na dolar i na evro je opala čim su se pojavile informacije o mogućem odlaganju glasanja u parlamentu.
Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk njaavio je da će Bregzit biti tema sastanka Saveta u četvrtak, uključujući pitanje kako pomoći britanskoj vladi da ratifikuje sporazum o istupanju iz EU, ali je naglasio da sam sporazum neće biti preispitivan.

Naglasio je da se o Sporazumu o povlačenju Britanije iz EU neće ponovo pregovarati, ali da je Evropski savet spreman da razgovara o tome kako olakššati proces ratifikacije u Britaniji.
"Poššto vreme ističe, razgovaraćemo i o naššoj spremnosti za scenario prema kojem dogovor nije postignut", poručio je Tusk.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mej u parlamentu: Odlažemo za sutra planirano glasanje o Bregzitu

Izvor: NoviMagazin.rs, 10.Dec.2018

Britanska premijerka Tereza Mej saopštila je danas poslanicima da odlaže za sutra zakazano glasanje o Bregzitu u parlamentu zbog neslaganja britanskih parlamentaraca koji prete da će odbaciti predlog..."Odložemo glasanje za sutra", rekla je Mej...Ona je dodala da su britanski poslanici i dalje protiv...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.