Među najboljim preduzetničkim idejama mladih i patent sremskomitrovačkih medicinara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Apr.2021, 10:16

Među najboljim preduzetničkim idejama mladih i patent sremskomitrovačkih medicinara

Preko 250 učenika iz 50 učeničkih kompanija iz 19 gradova iz svih delova naše zemlje, predstavilo je svoje preduzetničke ideje, a 20 pobedničkih timova iz pet regiona plasiralo se za nacionalno finale čiji pobednik će predstavljati Srbiju na evropskom takmičenju najboljih učeničkih kompanija.

Regionalno takmičenje učeničkih kompanija za srednjoškolce širom Srbije organizovali su od 19. do 24. aprila Organizacija Dostignuća Mladih uz podršku parntera USAID Serbia, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Ministarstva privrede, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kompanija ManPowerGroup i TeleGroup, saopštili su organizatori.

Prvo mesto u regionu jugoistočne Srbije odnela je učenička kompanija pod nazivom "Ekolim" iz gimnazije "Bora Stanković" u Nišu. Ova kompanija se bavi proizvodnjom solarnih kolektora napravljenih od - limenki.

Ideja koja je odnela"zlato" za vojvođanski region dolazi iz medicinske škole "Draginja Nikšić" iz Sremske Mitrovice i tima pod nazivom "Green Active" koji je kreirao liniju kozmetike za kosu na bazi spanaća.

Beogradski pobednici iz učeničke kompanije pod nazivom Mellisi dolaze iz Farmaceutsko-fizioterapeutske škole i bave se proizvodnjom proizvoda za jačanje imuniteta i proizvodima za negu lica i tela na bazi meda - koji ne sadrže nikakve štetne sastojke.

Pobedu su u Jugozapadnu Srbiju doneli učenici iz Požege i poljoprivredne škole sa domom učenika "Ljubo Mićić" koji su pokrenuli sajt za onlajn prodaju proizvoda koje kreiraju učenici iz Požege, Pirota i Svilajnca.

Centralna Srbija je, takođe, dobila svoje pobednike koji dolaze iz Prve kragujevačke gimnazije, a predstavili su ideju i kompaniju pod nazivom "Edu games" - interaktivne igrice koje utiču na psihomotorni razvoj, kao i kognitivne sposobnosti dece u najmlađem uzrastu.

U cilju nagrade za trud, angažovanost i izvanrednu kreativnost - u finale se plasiralo i još pet učeničkih kompanija iz Kragujevca, Knjaževca, Lazarevca, Svrljiga sa fenomenalnim idejama: biorazgradivi filter za cigarete, uređaj za grejanje na bazi vode…

Nacionalno finale uslediće ovog maja.

Učenička kompanija je najpoznatiji program Dostignuća mladih koji obezbeđuje osnovno ekonomsko obrazovanje za učenike srednjih škola i sprovodi se širom sveta. Program traje preko cele školske godine a Evropska komisija ga je označila kao najbolji primer preduzetničkog obrazovanja. Učenici koji su "zaposleni" u ovim kompanijama tokom školske godine stiču znanja o tržišnoj ekonomiji i preduzetništvu kroz programe "Dostignuća mladih" i svoju kompaniju vode od osnivanja do izrade kompanijskog izveštaja i zatvaranja kompanije.

Takmičenje realizuje organizacija Dostignuća mladih u Srbiji koja već 15 godina sprovodi obrazovne programe iz oblasti preduzetništva u školama širom Srbije i jedna je od 123 nacionalne organizacije u okviru globalne mreže Junior Achievement Worldwide koja postoji od 1919. godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.